Hlavní obsah

Policie si neví s maketami šibenic na demonstraci rady. Nový prvek musí prozkoumat

Aktualizováno

Policie musí prozkoumat, zda je nošení maket šibenic na demonstrace přečinem. V reakci na středeční mítink proti islámu a imigrantům to ve čtvrtek uvedla mluvčí policejního prezidenta Jana Macalíková. Nad šibenicemi na demonstraci se pozastavil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se podivil, že policie nezasáhla.

V Praze se konala demonstrace proti uprchlíkůmVideo: Novinky

 
Článek

Podle ministra si musí i policie uvědomit, že šibenice, které někteří účastníci protestního shromáždění nesli, k demokracii nepatří. [celá zpráva]

„Co se týká nošení maket šibenic, jde o nový prvek, a proto jsme požádali analyticko - legislativní odbor o stanovisko, jak jej posuzovat," uvedla Macalíková. Podle mluvčí nejspíš zasahující policisté v nošení makety šibenice nespatřili protizákonné jednání.

Postup policie při středeční demonstraci prošetřuje odbor vnitřní kontroly, který například analyzuje pořízené kamerové záznamy. Pokud by policisté při analýze materiálu dospěli k závěru, že by některý z projevů demonstrujících mohl naplňovat podezření ze správního deliktu, oznámí jej příslušnému orgánu.

„Výsledek prošetření postupu policie vedení sdělí do konce příštího týdne," uzavřela Macalíková.

Anketa

Měl by stát lépe kontrolovat přispívání na péči?
Ano
31,3 %
Ne
68,7 %
Celkem hlasovalo 6623 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám