Hlavní obsah

Na tajné služby by měla vedle poslanců dohlížet i skupina soudců

Na kontrolu zpravodajských služeb by do budoucna měla vedle poslanců dohlížet rovněž skupina složená ze stávajících i bývalých soudců. Na čtvrtečním setkání se zástupci poslaneckých klubů záměr vlády představil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Nová právní úprava by měla zavést dvoustupňovou kontrolu tajných služeb.

Vedle kontroly Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství bude nově zavedena parlamentní kontrola činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Druhý stupeň kontroly „bude tvořit pět osob zvolených na dobu pěti let Poslaneckou sněmovnou z řad soudců nebo bývalých soudců vyšších obecných soudů nebo bývalých soudců Ústavního soudu, které navrhne vláda,” informoval po jednání mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Nyní schvalovaná novela prolomí daňové tajemství a zpravodajci budou moci žádat taky informace od telekomunikačních operátorů. Zruší se rovněž omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím. Očekává se, že poslanci normu schválí poměrně hladce.

Novela má podle předkládací zprávy pomoci získávat informace například o lidech ze struktur organizovaného zločinu a o praní špinavých peněz. Cílem je také zlepšit podmínky pro odhalování korupce, snah o ovlivňování chodu státních a polostátních institucí nebo finanční podpory terorismu v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám