Hlavní obsah

Demonstrace proti islamistům v Praze skončila zatýkáním

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang, Barbora Zpěváčková

Zatčením několika levicových aktivistů vyvrcholila ve středu demonstrace proti islámu, kterou svolal poslanec Tomio Okamura (SPD) a na níž vystupovali i někteří radikální odpůrci muslimů. Skupinu protestujících, kteří odmítli uvolnit radikálům cestu, zpacifikovali až policejní těžkooděnci.

Video z policejního zásahu proti demonstrantům. Napadení policisty je zhruba od patnácté vteřinyVideo: Novinky

 
Článek

Asi tři stovky odpůrců islámu se sešly ve středu večer v dolní části Václavského náměstí, kde se hlasitě a často velmi nevybíravě vyslovovali pro potírání islámu a ukončení přijímání migrantů z muslimských zemí.

Z okraje náměstí ve směru ke Staroměstskému náměstí je pod dohledem policie sledovalo asi dvacet levicových aktivistů. Ke konfliktu došlo k závěru protestní akce, kdy se odpůrci běženců chtěli vydat na pochod k Úřadu vlády ve Strakově akademii na Klárově, ale protestující levicoví aktivisté nedbali pokynů policie, aby jim uvolnili cestu. Místo toho si několik z nich sedlo na zem a odmítalo odejít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Praze se konala demonstrace proti uprchlíkůmVideo: Novinky

To už ze dvou policejních antonů vyskákali těžkooděnci. Po chvíli dohadování začali sedící skupinku násilně zvedat ze země. Někteří z nich se policistům vysmekli, případně pokojně odešli, jiní skončili zakleknutí. Policisté se soustřeďovali zejména na dva jedince. Když se po nich vrhla mladá dívka, aby jejího známého pustili, velmi tvrdě zpacifikovali i ji.

Těžkooděnci pak klečeli na zadržených lidech několik minut. V poutech nakonec odvezli zmíněnou trojici. Celá událost trvala desítky minut a mezi kolemjdoucími vzbudila pozdvižení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomio Okamura na demonstraci proti migrantům na Václavském náměstí v Praze

Jsme ve válce, prohlásil Okamura

Protestní akce do té doby probíhala vesměs poklidně, pokud nepočítáme vulgární a nesnášenlivé výrazy, které padaly z úst jejích účastníků. Hlavním řečníkem byl Tomio Okamura, bývalý šéf hnutí Úsvit, který prohlásil, že se nacházíme ve válce s islámem.

„Každý z muslimů je bezpečnostní riziko a časovanou bombou,“ prohlásil v úvodu proslovu Okamura. „Jsme v oficiální válce, kterou Evropanům vyhlásili islamisté,“ dodal. Od asi tří stovek přihlížejících za to sklidil potlesk.

Foto: Jan Drahorád, ČTK

Policisté několik narušitelů zadrželi.

Demonstranti požadovali absolutní stop imigraci a nepřizpůsobivým skupinám. „Každý uprchlík by měl být vrácen do země, odkud pochází,“ řekl bývalý šéf sněmovního hnutí Úsvit. Na tato slova reagovali přihlížející pokřikem „My jsme tady doma.“

Foto: Pro Novinky Pavel Dobrovský

Šibenice na Václavském náměstí

Okamura požaduje referendum

Okamura zmínil, že „rozkradený český stát“ nemá peníze ani pro vlastní nezaměstnané, seniory a hendikepované, natož aby živil běžence. Požaduje proto konání referenda o tom, zda by měla ČR migranty přijmout.

Když se demonstranti rozvášnili tak, že začali vykřikovat sprostá slova a být agresivní, Okamura je musel krotit. „Zůstaneme u slušnosti,“ řekl do mikrofonu.

V jednu chvíli na něj kdosi z davu hodil vajíčka, ale nestrefil se. Okamura se bránil slovy, že jeho názory nejsou rasistické ani xenofobní. „Je to strach z nenávistné, násilné a panovačné islámské ideologie.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na Václavském náměstí se konala demonstrace proti přijímání migrantů a islámu v ČR.

Okamuru podpořil zpěvák Brichta

Okamuru podpořili na akci i zástupci některých radikálních hnutí, ale třeba také hudebník Aleš Brichta. Ten se ostře ohradil proti Bruselu a české vládě.

„Do pr... s humanitou,“ zopakoval Brichta výkřik jednoho z protestujících. „Musíme bránit hranice EU, uprchlíci vůbec nemají mít šanci dostat se do Schengenu,“ podpořil Okamurovu tezi o uzavření hranic Brichta.

Zpěvák se rovněž vymezil proti muslimům, kteří „jsou schopni mi uříznout hlavu za to, že jsem si dal k večeři vepřovej řízek.“

Reklama

Výběr článků

Načítám