Hlavní obsah

Povinné kvóty pro ženy na kandidátkách vláda Dienstbierovi odmítla

Kabinet ve středu odmítl návrh z dílny ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) na zavedení kvót pro ženy na kandidátních listinách pro sněmovní a krajské volby. Jejich zastoupení mělo být alespoň 40 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Článek

„Přestože ženy tvoří více než polovinu populace, zůstávají nadále výrazně podreprezentovány ve volených orgánech,” konstatovala předkládací zpráva.

Předloha proto stanovila, že muži a ženy by museli být zastoupení rovnoměrně na prvních dvou místech každé kandidátky. Pokud bude kandidátů nominováno více, "je každé pohlaví zastoupeno alespoň 40 procenty", uváděla dále. Na kandidátních listinách by strany či hnutí musely podle návrhu nově uvádět také pohlaví svých adeptů na poslance či krajské zastupitele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nedodržením kvót by strany přišly o peníze

Záměr zvýšit zapojení žen do veřejného života prostřednictvím kvót odmítali koaliční partneři sociálních demokratů. Nehlasoval pro něj žádný z ministrů ANO ani lidovců.

"Nevidím důvod, proč bychom měli dělat nějaké kvóty pro ženy," řekl novinářům minulý týden vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Návrh je podle něj nesmyslný. Kriticky novelu hodnotil i lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka. "Budu proti, přijde mi to absurdní," uvedl.

Novela počítala také se sankcemi za nedodržení minimálního zastoupení mužů a žen, ovšem jen pro strany, které by se do Sněmovny či krajského zastupitelstva dostaly. Navrhovala jim snížit roční příspěvek za mandát o 30 procent, za poslanecký mandát tedy z 855 000 na 598 500 korun, za krajský mandát ze 237 500 na 166 250 korun.

Anketa

Mělo by podle vás být zastoupení žen v politice zajištěno kvótami?
Ano
5,5 %
Ne
94,5 %
Celkem hlasovalo 2146 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám