Hlavní obsah

Bezhotovostní platby ve sběrnách zabraly, počet krádeží výrazně klesl

Novinky, jas

Počet krádeží kovů po zavedení nové vyhlášky, která omezuje výkup na bezhotovostní platby, klesl podle informací ministerstva životního prostředí meziročně o více než polovinu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

V období od března, kdy začala vyhláška platit, do května se meziročně způsobená škoda snížila podle policejních statistik ze 123 na 88 miliónů. Počet trestných činů klesl z loňských 3414 na 1522.

„Mírně klesající tendence krádeží kovů začala už v loňském roce. Nicméně aktuálně je na svém absolutním měsíčním minimu za posledních několik let,“ zdůraznila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Resort zároveň přiznává, že jde pouze o statistiku trestných činů, větší část krádeží kovů ale spadá pod přestupkové řízení.

Ministr Richard Brabec (ANO) hodlá v tažení proti sběračům pokračovat a v novele zákona o odpadech by proto mělo být napříště jasně definováno, „že bezhotovostní platba je převod z účtu na účet nebo poštovní poukázka, a nic jiného“. Naráží tím na skutečnost, že některé sběrny se snaží bezhotovostní platby obcházet skrze prostředníka či vypisování směnek, které jsou obratem propláceny. [celá zpráva]

Ministerstvo zároveň tvrdí, že sběren a výkupen kovů je neúměrně mnoho. „Jedním z navrhovaných opatření je proto zpřísnit podmínky pro vydávání povolení sběrnám a následné relicencování všech sběren u nás,“ uvedl Brabec, podle něhož by do budoucna mohly mít sběrny povinnost zavést například kamerové systémy. [celá zpráva]

Přehled trestných činů a způsobené škody
počet trestných činůškoda (Kč)
Rok 2014
březen–květen3414123 290 300
Rok 2015
březen–květen152288 203 000
zdroj: Policie ČR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám