Hlavní obsah

Bezhotovostní platby ve sběrnách zabraly, počet krádeží výrazně klesl

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet krádeží kovů po zavedení nové vyhlášky, která omezuje výkup na bezhotovostní platby, klesl podle informací ministerstva životního prostředí meziročně o více než polovinu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

V období od března, kdy začala vyhláška platit, do května se meziročně způsobená škoda snížila podle policejních statistik ze 123 na 88 miliónů. Počet trestných činů klesl z loňských 3414 na 1522.

„Mírně klesající tendence krádeží kovů začala už v loňském roce. Nicméně aktuálně je na svém absolutním měsíčním minimu za posledních několik let,“ zdůraznila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Resort zároveň přiznává, že jde pouze o statistiku trestných činů, větší část krádeží kovů ale spadá pod přestupkové řízení.

Ministr Richard Brabec (ANO) hodlá v tažení proti sběračům pokračovat a v novele zákona o odpadech by proto mělo být napříště jasně definováno, „že bezhotovostní platba je převod z účtu na účet nebo poštovní poukázka, a nic jiného“. Naráží tím na skutečnost, že některé sběrny se snaží bezhotovostní platby obcházet skrze prostředníka či vypisování směnek, které jsou obratem propláceny. [celá zpráva]

Ministerstvo zároveň tvrdí, že sběren a výkupen kovů je neúměrně mnoho. „Jedním z navrhovaných opatření je proto zpřísnit podmínky pro vydávání povolení sběrnám a následné relicencování všech sběren u nás,“ uvedl Brabec, podle něhož by do budoucna mohly mít sběrny povinnost zavést například kamerové systémy. [celá zpráva]

Přehled trestných činů a způsobené škody
počet trestných činůškoda (Kč)
Rok 2014
březen–květen3414123 290 300
Rok 2015
březen–květen152288 203 000
zdroj: Policie ČR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám