Hlavní obsah

Lidé ve Vyšních Lhotách mají z uprchlického tábora strach

Právo, Aleš Honus

Velké obavy panují už několik dní mezi obyvateli Vyšních Lhot na Frýdecko-Místecku. V obci na úpatí Beskyd by měl vzniknout uprchlický tábor, který by spolu s dalšími středisky pomohl zvládnout sílící příliv běženců.

Foto: Aleš Honus, Právo

Tábor ve Vyšních Lhotách

Článek

Uprchlické středisko v obci v minulosti již bylo, a lidé mají právě proto obavy. „Už jsme to tady zažili. Běženci se dopouštěli krádeží v samoobsluze a jednou dokonce sousedce vybílili králikárnu. Takže jsme přivítali, že to po čase zrušili, a teď máme opravdu strach, co bude,“ řekl jeden z místních občanů.

Uprchlický tábor má podle úvah ministerstva vnitra vzniknout ve střeženém areálu na kopci nad vesnicí. Budovy zde vyrostly v dobách socialismu jako provizorní ubytování pro dělníky, kteří stavěli například přehradu Morávka nebo silniční obchvat.

Později tu byla kasárna a v první polovině devadesátých let zde vzniklo azylové středisko, kterým v průběhu let prošly tisíce uprchlíků. Poté byly budovy přebudovány na věznici.

„Jenže přišla prezidentská amnestie a zjistilo se, že kapacity věznic prozatím stačí, a tak se budovy zakonzervovaly a s nástupem prvních vězňů se počítalo až později,“ řekla Právu starostka obce Dana Nováková.

Vězni by byli pod dozorem, ale uprchlíky nikdo nezavře, bude jich plná vesnice
obyvatel Vyšních Lhot

V minulém týdnu se ale situace změnila po návštěvě zástupců ministerstva vnitra, kteří starostce oznámili, že se s budovou počítá pro vybudování uprchlického tábora kvůli sílícímu přílivu běženců do Evropy.

Českou republiku nevyjímaje. Rozhodnutí má padnout v nejbližších dnech.

„Pánové z ministerstva mne zatím jen informovali, že takové úvahy existují, ale že ministr vnitra rozhodne nejdříve v úterý. Jsme v tomto odkázáni pouze na jejich rozhodnutí, bohužel nemáme žádnou možnost to nějak ovlivnit,“ řekla starostka.

Může za to Klaus

„A může za to Klaus. Kdyby nerozdal amnestii, tak už tam byla věznice a byl by klid,“ řekl Právu jeden z místních občanů.

„Vězni by byli pod dozorem, ale uprchlíky nikdo nezavře, bude jich plná vesnice,“ dodal s tím, že obec bohužel doplácí na to, že zde tento areál v minulosti vůbec vznikl.

„Měli tady postavit raději kostel než toto,“ řekl.

Kromě vybudování nového uprchlického tábora je pravděpodobné, že budou rozšířeny také kapacity stávajících táborů v Kostelci nad Orlicí a v Havířově. Aktuální kapacita v uprchlických táborech je přitom pouze 700 lůžek. Česká republika ale může v nejbližších týdnech čelit náporu až tisíců běženců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám