Hlavní obsah

Praha testuje nový elektrobus s unikátním dobíjením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dopravní podnik testuje v Praze nový elektrobus SOR EBN 11 s nulovými emisemi. Město ověřuje jeho provozní, ekonomické i technické parametry. Pokud testy dopadnou dobře, cestující by se v něm mohli zkušebně svézt na podzim.

V Praze přibude už na podzim další elektrobus, probíhá jeho testováníVideo: Novinky

 
Článek

„Toto jedenáctimetrové vozidlo je oproti dříve testovaným elektrobusům větší a má specifický systém nabíjení pomocí dvoupólové takzvané trolejbusové troleje. Jedná se vůbec o první vozidlo v České republice, které bylo postaveno v tomto systému,“ uvedl zástupce vedoucího jednotky Provoz Autobusy Jan Barchánek.

Elektrobus bude fungovat ve dvou režimech. Aby měl potřebný dojezd, budou se jeho baterie nabíjet nejen v noci, ale i během denních přestávek pomocí pantografového sběrače na střeše vozu.

Dojezd až 260 km

Dopravní podnik teď ve spolupráci se společností SOR Libchavy a Cegelec testuje dobíjecí infrastrukturu a pak odstartuje zkušební provoz bez cestujících. Ten je naplánovaný na druhou polovinu července.

„Tento systém dobíjení umožní dojezd elektrobusu až 260 i víc kilometrů. Předpokládáme, že bude schopen celodenního provozu podobně jako naftové autobusy, takže zhruba nějakých 18 hodin provozu. Další fází testování bude během července a srpna zkušební provoz bez cestujících,” doplnil Barchánek.

Kapacita třídvéřového vozu je 93 cestujících, z toho 29 míst je k sezení.

S elektrobusem se cestující setkají na linkách, které končí svoji trasu v obratišti Želivského. Ověřovací provoz potrvá pravděpodobně jeden rok. Cestující se s ním poprvé svezou zřejmě už letos v září.

Vysoká poruchovost elektrobusů

ČTK připomněla, že DPP testoval dva elektrobus naposledy v roce 2014, jeden z nich ale ujel na jedno nabití krátkou vzdálenost, druhý byl poruchový. Dva elektrobusy dopravce zkoušel také v roce 2010 na lince číslo 292. Kvůli poruchovosti ale musely být vyřazeny z provozu.

V současnosti jezdí v České republice jen několik elektrobusů. Převážně v rámci různých testovacích projektů. Typu SOR EBN 11 existují celkem tři kusy. Každý z nich je vybaven jiným systémem nabíjení, nicméně ten právě testovaný typ je unikátní.

Reklama

Výběr článků

Načítám