Hlavní obsah

V Čapkově vile našli neznámé portréty a fotografie

– Praha
Novinky, mak

Vila Karla Čapka v pražských Vinohradech vydala další dosud neznámé poklady slavné rodiny. Odborníci a pracovníci Národního památkového ústavu, kteří vilu denně prozkoumávají, objevili v rodinném archívu kresby portrétů spisovatele Karla Čapka a jeho manželky, divadelní a filmové herečky, Olgy Scheinpflugové. Nakreslil je malíř Josef Čapek v roce 1936.

Ve vile Karla Čapka našli dosud neznámý portrét Video: Novinky

 
Článek

Dvě poněkud lechtivé karikatury manželů badatelé našli v rodinném archívu v podkrovní pracovně Karla Čapka.

„Je známo, že Josef Čapek běžně portréty nedělal. Občas portrétoval svého bratra. Jeden ztracený pochází z roku 1910-11, z doby, kdy byl Karel na studijním pobytu v Paříži. Myslím, že objevené portréty Olgy a Karla nebyly na přání nikoho. Oba bratři mezi sebou vždy velmi vtipkovali. Josef Čapek měl obrovský smysl pro humor. Karel také, ale Josefův humor byl trochu jiný,“ vysvětluje možný původ karikatur čapkovský badatel Hasan Zahirović.

Sbírka autentických fotografií

Slavný spisovatel byl zároveň mimořádně dobrým amatérským fotografem. Vedle známých fotografií z knihy Dášeňka, čili život štěněte, o tom svědčí řada dalších dochovaných snímků včetně portrétů známých osobností. Odborníci ve vile objevili velké fotoalbum s vlastními fotografiemi spisovatele. Na prvních stranách jsou portréty prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, dlouholetého přítele Karla Čapka. Na dalších fotografiích je zachycený Josef Čapek a jeho dcera Alenka. Objeveno bylo více než 100 fotografií ze života Dášeňky a její matky Iris, které nebyly dosud publikovány.

Telefonní seznam přátel

Známější, avšak neméně zajímavou věcí je nalezený osobní telefonní seznam Karla Čapka. Na papíře formátu A5 je dnes už patrný zub času.

Foto: Novinky

Nalezený osobní telefonní seznam Karla Čapka.

„Na seznamu vidíme jeho skromný rukopis. V kolonce je uvedený Hrad, takže volal přímo pana prezidenta Masaryka, dále seznam osobností z první republiky, například spisovatele Ferdinanda Peroutku, spisovatele Františka Langera, malíře Václava Rabase a spisovatele Eduarda Basse,“ sdělil výčet jmen Zahirović, a následně upozornil na stále funkční telefon, který si Čapek ve vile postavil.

V domě byl nově objevený také Josefův soubor šesti vtipných kreseb, které doprovodily v roce 1930 bratrovu knihu Minda čili O chovu psů. Dále diapozitiv ze svatby Olgy a Karla ve Vinohradské radnici z roku 1935 a soubor dosud neznámých fotografií, které slavného spisovatele zachycují v soukromí i při veřejných činnostech.

Na nově objevené věci rodiny narazili badatelé při inventarizaci. Tu ve vile provádí městská část Praha 10, která polovinu dvojvily předloni odkoupila. Druhá část patří potomkům Josefa Čapka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám