Hlavní obsah

Ministerstvo mění plán, místo věznice má být zařízení pro uprchlíky

Právo, bja, jfk

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pátek oznámil, že ve spolupráci s ministerstvem vnitra se jeho resort rozhodl uvolnit jednu z budov v areálu ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku pro příjem uprchlíků. Ministr to oznámil na tiskové konferenci u příležitosti prvních 100 dnů ve funkci.

Foto: Petr Horník, Právo

Robert Pelikán

Článek

„Zařízení má kapacitu pro 350 lidí a bylo nedávno převedeno ze správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra na ministerstvo spravedlnosti. Původně se mělo příští rok otevřít jako věznice. Nyní by se mělo vrátit ke svému původnímu účelu, i když to ještě není dojednané,“  upřesnil informaci o uprchlickém centru náměstek Vladimír Zimmel.

Zařízení si předběžně přišel prohlédnout expertní tým, který by měl posoudit možnost využití.

Wagenknecht nepřijde

Ministr představil i postup legislativních prací. „Návrh novely insolvenčního zákona byl vytvořen poměrně rychle a počítáme s tím, že časem bude nahrazena větší a koncepčnější novelou,“ uvedl Pelikán. Ačkoli je tato novela „ušitá horkou jehlou“, tak si klade za cíl prověřovat oddlužovací centra a zefektivnit fungování insolvenčních soudů.

Na tiskové konferenci se řešily i personální otázky. Pelikán popřel, že by se bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht přesunul na jeho resort.

„Pokud jde o Lukáše Wagenknechta, tak k mé lítosti nakonec nenastoupí. Já jsem chtěl, aby sem nastoupil jako auditor, protože to je práce, kterou umí skutečně výborně, a on mi řekl, že je unavený, protože skutečně pracoval 20 hodin denně,“ vysvětlil celou záležitost Pelikán.

Mezi budoucími plány Pelikán zmínil, že hodlá zavést elektronické náramky. Zatím se jedná o jejich financování a o dohledové složce. Pelikán rovněž do budoucna počítá s tím, že trestní spisy budou elektronizované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám