Hlavní obsah

Bártův muž a Sobotkův poradce míří na ministerstvo zahraničí, odbory se bouří

Právo, rsk

Necelý týden před „zabetonováním“ státní správy se ministerstvo zahraničí (MZV) opět rozrůstá. Podle informací Práva totiž do sekce spadající pod náměstka Lukáše Kauckého, který přišel z ČSSD a má na MZV na starosti majetek, byl přijat mimo výběrové řízení někdejší šéf Ředitelství silnic a dálnic René Poruba. Toho do funkce jmenoval neformální lídr Věcí veřejných a exministr dopravy Vít Bárta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

René Poruba na snímku z roku 2012

Článek

Dalším novým zaměstnancem má být zahraniční poradce premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) František Formánek, který již dříve radil premiérovi ODS Mirku Topolánkovi. Právu to potvrdil vysoce postavený diplomat, který si nepřál být jmenován.

Foto: Petr Hloušek, Právo

František Formánek (vpravo) na snímku z roku 2006 s tehdejším ministrem kultury Martinem Štěpánkem

„Odbory jsou rozlícené z toho, že se na výjimku nabírají další lidé a že těm, kteří nedávno absolvovali diplomatickou akademii ministerstva, nechtějí dát smlouvy na dobu neurčitou,“ popsal Právu zdroj situaci na MZV.

Poruba byl od září 2011 do května 2012 pověřen řízením ŘSD, spekulovalo se o něm jako o možném ministru dopravy po Bártovi. Během působení v ŘSD vedl spor se společností Eurovia kvůli zvlnění dálnice D47 u Ostravy. Porubovo jmenování v roce 2012 tvrdě kritizoval nynější první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec, podle něhož soc. dem. vždy měla výhrady k obsazování klíčových míst na základě loajality k Bártovi, a ne odbornosti.

Formánek, který má blízko rodině Václava Havla, v roce 2000 pracoval ve volebním týmu republikánského senátora Johna McCaina, loni v listopadu pomáhal zařizovat Sobotkovu cestu do Spojených států. V roce 2005 dělal krátce i náměstka tehdejšímu ministru kultury Vítězslavu Jandákovi (ČSSD), do stejné funkce ho prosazoval v roce 2007 premiér za ODS Mirek Topolánek.

Tehdejší ministryně kultury Helena Třeštíková (za KDU-ČSL) kvůli tomu odstoupila s tím, že na ni tlačila Topolánkova poradkyně Kateřina Dostálová. Spekulovalo se o tom, že Formánek zajistil vládě vedené ODS podporu poslanců ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám