Hlavní obsah

Poslední dva dny školy: volno i záplava omluvenek

Právo, Jiří Mach

Školní rok letos končí až příští týden v úterý, ale spousta škol bude rozdávat vysvědčení už tento pátek. Na ostatních se hromadí omluvenky od rodičů, aby se svými ratolestmi mohli vyrazit na dovolenou už o víkendu. V tom případě ale musí pro vysvědčení zajít babička nebo si ho rodiče vyzvednou později.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle vyhlášky ke školskému zákonu lze zkrátit školní rok jen o jeden den, tedy pokud 30. červen spadá na pondělí. Mnoho ředitelů se letos rozhodlo, že si ušetří dva dny ředitelského volna, kterých mají k dispozici celkem pět, právě na závěr roku, aby dětem nezačínaly prázdniny v půli týdne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ředitelské volno musí schválit zřizovatel, tedy zpravidla obec. Navíc je třeba mít k jeho vyhlášení technické nebo organizační důvody. „Budeme dělat nějaké stavební opravy, bude se vypínat voda, a proto musíme takto skončit,“ řekl Právu Rostislav Halaš, ředitel Reálného gymnázia a základní školy v Prostějově.

Ředitelské volno je ovšem určeno žákům, nikoli kantorům. Ti by se měli věnovat samostudiu nebo jiné pracovní činnosti vyžadující přítomnost na pracovišti.

Samoživitelky mívají problém

Ve školách, kde ředitelské volno na 29. a 30. června nevyhlásili, se vrší omluvenky. „Je hodně dětí vyvázaných na to pondělí, úterý. Omluvenky se nám hromadí, ale není to jen na ty dva dny, už v tomto týdnu jich je dost. Je to normální, i kdyby končil školní rok třeba v pátek,“ popsala Právu ředitelka ZŠ Zeyerova v Olomouci Alena Miková.

Volno nevyhlásila, protože nemá k tomu zákonný důvod a bere ohled na rodiče. „Ohlasy od rodičů jsou takové, že jsou vděční, že to nezkracujeme. Některé matky jsou samoživitelky a opravdu nemají kam ty děti dát,“ uvedla Miková.

„Rodiče nemají tolik dovolené jako třeba my ve školství a nemá jim kdo děti hlídat. Přece jen je to nějaká služba a my ji poskytujeme. Hlavně mají ve škole zajištěný oběd, družinu a rodič má alespoň o ty dva dny méně starostí,“ dodala. Na poslední dva dny má škola připravený speciální program, aby „nikdo nelitoval“.

Děti, které skončí se školou na omluvenku rodičů dříve, si musí na vysvědčení počkat. „Buď musíme mít písemně, že to vyzvedne někdo z rodiny, třeba dědeček nebo babička. Anebo si mohou vysvědčení vyzvednout tady po skončení dovolené v rámci prázdninového provozu,“ dodala Miková.

V některých školách bude takových případů dokonce většina, učitelé z některých pražských škol předpokládají, že v úterý předají vysvědčení jen několika jedincům. Jsou ovšem i školy, které řeší situaci vstřícně ke všem rodičům. Základní škola Kladno C. Boudy vyhlásila sice ředitelské volno, ale na volné dny zajistila i oběd a provoz družiny v době od 7.00 do 16.00 h.

Reklama

Výběr článků

Načítám