Hlavní obsah

Velký pátek bude zřejmě státním svátkem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Češi se můžou těšit na den volna navíc. Velký pátek se totiž s velkou pravděpodobností stane svátkem. Novelu ve středu schválila vláda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Křesťanští demokraté už delší dobu usilovali, aby se křesťanský Velký pátek stal státním svátkem. Novela, kterou navrhla lidovecká poslanecká frakce a ve středu ji posvětila vláda, nyní půjde do Sněmovny.

Tam má podporu drtivé většiny, podepsalo ji 90 zákonodárců kromě komunistů. Souhlas vyjádřil například také předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda ODS Petr Fiala. Volno by tak mohlo být už příští rok.

„Vláda schválila poslanecký návrh na zařazení Velkého pátku mezi státem uznaný svátek. Lidé si nebudou muset brát dovolenou," napsal na twitterový účet šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Křešťanští demokraté už delší dobu usilovali, aby se křesťanský Velký pátek stal státním svátkem.

Podle lidovců to přispívá k takzvané „family friendly“ politice, protože díky této novince mohly rodiny trávit více času pohromadě.

Dopady na hospodářství by byly zanedbatelné

Velký pátek byl státním svátkem i po první světové válce, v současnosti mají tento den volno například v Německu či na Slovensku.

Podle odhadů by volný den navíc připravil ekonomiku o 0,4 procenta HDP ročně. Jiné odhady jsou ještě nižší, jednalo by se nejvýše o 0,1 procenta, takže dopady na hospodářství by byly zanedbatelné.

V současém českém kalendáři je svátků 13, dva z nich však připadají na shodný den. Dnů pracovního klidu je tedy 12, některé svátky však připadají na víkendy.

Velký pátek je pro křesťany připomínkou ukřižování Ježíše Krista.

Anketa

Jste pro, aby se Velký pátek stal svátkem a dnem pracovního klidu?
Ano
85,5 %
Ne
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7063 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám