Hlavní obsah

Už máme patnáct členů, chceme být masovou stranou, ohradil se Okamura

Právo, Jan Martinek

Bývalý lídr Úsvitu Tomio Okamura, který nedávno založil nové hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), se ohradil proti tvrzení, že kvůli dvouleté čekací lhůtě, kterou má hnutí ve stanovách, nebude nabírat členy. Už teď jich má patnáct, do budoucna počítá s tisíci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

SPD má ve stanovách, že členem se příznivce hnutí může stát až po dvou letech po podání přihlášky, do té doby je pouze čekatelem. Zároveň ale stanovy obsahují větu, že předsednictvo hnutí může lhůtu zkrátit nebo zcela zrušit.

„Vzali jsme si příklad ze Starostů a nezávislých, kteří mají dvouletou čekatelskou lhůtu také. Ale naším cílem je ji neplnit. Kdo bude aktivní a bude pracovat, bude členem hned,“ řekl Právu ve středu Okamura. „Máme už patnáct plnohodnotných členů z řad lidí, které osobně známe,“ doplnil.

Podle stanov Starostů a nezávislých se žadatel může stát členem, jestliže se stal registrovaným příznivcem hnutí nejméně dva roky před podáním žádosti, nejvyšší stranický orgán však ve výjimečných případech může lhůtu zkrátit.

Okamurovo nové hnutí prý přijímá dvě stě přihlášek denně. „Očekávám, že do léta budeme mít kolem pěti tisíc. Přijímání jsme zahájili v úterý, potřebujeme určitou dobu, abychom ty lidi nakontaktovali. Chceme se osobně setkat, abychom viděli, že fyzicky existují. Chceme být masovou stranou,“ uvedl poslanec.

Hnutí Úsvit, které dříve vedl, mělo jen devět členů: Okamura dnes tvrdí, že mu ostatní členové v přijímání nových lidí bránili.

Reklama

Výběr článků

Načítám