Hlavní obsah

Církevní restituce zahltily úřady, zbývá vyřídit ještě 1353 žádostí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Projednávání výzev církví na vydání majetku podle restitučního zákona stále není dokončeno. Přiznal to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden ve Sněmovně v rámci interpelací. Čísla, která obsahuje zatím poslední zpráva vládního výboru dohlížejícího na průběh restitucí, svědčí o tom, že vracení majetku postupuje, ale pomalu. Na stůl dostanou ministři dokument, který má Právo k dispozici, ve středu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ze sumáře, který je součástí dokumentu, vyplývá, že z více než 9300 výzev na vydání zemědělských i jiných nemovitostí jich stačily státní orgány, které jsou podle zákona tzv. povinnými osobami, projednat přes osm tisíc. Jen během prvních tří měsíců letošního roku to podle zprávy bylo 554 případů. Na posouzení tak stále čeká 1353 žádostí, které se týkají 16 975 movitých i nemovitých věcí.

„Termíny dodržovány nejsou, ale stát jedná tak, aby pokud možno termíny dodržoval, ale z objektivních důvodů při tom obrovském náporu žádostí to zatím možné není,“ řekl premiér poslancům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak podotkl, na nemožnost dodržení lhůt upozorňovali soc. dem. jako opoziční strana již při projednávání zákona, ale pravicová koalice na to nebrala ohled. „Upozorňovali jsme na to tehdejší představitele pravice, že tento zákon a lhůty, tak jak jsou navrženy, neumožňují státní správě, aby tyto věci řádně prověřila, projednala a včas rozhodla. Ukázalo se, že jsme měli pravdu,“ uvedl premiér.

Je to i proto, že Státní pozemkový úřad, na který se navalilo nejen nejvíce žádostí, ale i povinnost schvalovat uzavřené dohody mezi povinnými osobami a církvemi, na takový nápor práce nebyl připraven. Schválený harmonogram tak „absolutně neodpovídal realitě a možnostem státní správy“.

Vláda podle premiéra přesto dělá vše, aby literu zákona naplnila co nejdříve. Dohlíží na to vládní výbor, který pravidelně předkládá zprávu. Podle údajů, které jsou v ní uvedeny za letošní první kvartál, dohody o vydání bylo dosaženo celkem v 2147 případech. Odmítnuto bylo uzavření dohody u 3245 výzev.

Vydávání prý jde podle zákona

Poslanci kritizovali premiéra za to, že pravidelně nepodává Sněmovně informace o průběhu vracení majetku církvím, ačkoli to na začátku volebního období slíbil.

Sobotka se hájil tím, že výbor, v jehož čele stojí, své zprávy zveřejňuje na internetu. „Výbor prozatím dochází k závěru, že podle dostupných informací v procesu vydávání movitého i nemovitého majetku státu na základě příslušného zákona postupují státní orgány striktně podle zákona,“ uvedl ve Sněmovně.

Jak dodal, zatím členové výboru nedostali žádný konkrétní podnět, který by se týkal vydání nějakého konkrétního majetku, kde je podezření, že ten majetek nebyl vydán v souladu se zákonem. Výbor by takové upozornění nechal prověřit příslušným ministerstvem, které odpovídá za vydávání majetku.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Žádný orgán Sněmovny podle Sobotky zatím neprojevil zájem o projednání zprávy vládního výboru za účasti ministrů. To by se mohlo týkat např. zemědělství, financí, životního prostředí, obrany či vnitra, které vyřizovaly nejvíc žádostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám