Hlavní obsah

Policie převáží ze Zlínska tisíce granátometů

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři sta tun granátometů odváží ze zbrojařského areálu společnosti Zeveta Bojkovice na Slovácku policie ve svých nákladních vozech. Jedná se podle ní o bezpečnou munici, která prošla státní kontrolou.

Foto: Mapy.cz

Areál firmy Zeveta Bojkovice

Článek

„Důvodem je především zajištění bezpečnosti do doby, než bude ve správním řízení rozhodnuto o dalším postupu. Objekt nesplňuje požadavky dané nařízením vlády o technických požadavcích pro zabezpečení přechovávaných zbraní nebo střeliva a o podmínkách skladování, přechovávání a zacházení s černým loveckým prachem, bezdýmným prachem a zápalkami,“ řekla Právu mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Munice bude podle ní převezena do vhodného objektu v Jihočeském kraji.

Podle informací Práva je granátometů asi 50 000.

„Ve vhodném objektu bude uskladněna do té doby, dokud bude probíhat správní řízení, poté se rozhodne, jak s ní bude naloženo,“ doplnila mluvčí. Policie zbraně převáží na základě vydaného předběžného rozhodnutí. Odvoz šedesáti nákladními automobily bude trvat zhruba deset dní. „V této souvislosti nehrozí obyvatelům žádné nebezpečí,“ upozornila mluvčí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Munice patří společnosti Pyro-Technology, která ji nakoupila coby prošlou a určenou k delaboraci a případně k přelaborování na plně funkční a prodejnou munici.

Sklady prošly kontrolou

„S odvezením zbraní z uskladněných objektů nesouhlasíme. Podali jsme proti rozhodnutí policie opravné prostředky. Policie tvrdí, že munici odvezla kvůli nevyhovujícím skladům. V roce 2008, respektive v prosinci 2014 ale sklady prošly kontrolou policejního prezidia. A den předtím, než měly být nyní podle jejich pokynů provedeny poslední práce na úpravě objektů, tak rozhodli o odvozu munice. Což nedává smysl,“ sdělil Právu advokát firmy Pyro-Technology Petr Vališ. Firma je podle obchodního resjtříku v likvidaci.

Granátomety koupila coby vyřazenou munici. Každá hlavice granátometu obsahuje asi 350 gramů výbušniny. Dosud ji tak firma skladovala při skladovacích podmínkách daných pro výbušniny.

„Policie nyní ale firmy tlačí do toho, aby podle zákona o zbraních a střelivu skladovala jako munici. Ale to ji tak skladujete proto, aby vám ji nikdo neukradl. Areál v Bojkovicích byl ale natolik dobře umístěn, že tam krádež nehrozila. A dokud tam nevrazila policie a neudělala kolem toho reklamu, nikdo nevěděl, co tam skladujeme,“ dodal Vališ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám