Hlavní obsah

Zahraniční mise loni Česko stály 1,4 miliardy

Novinky, jas

Účast české armády na zahraničních misích přišla loni na 1,42 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2013 je to o 170 miliónů korun víc. Největší částku (přes 800 miliónů korun) stála loni účast v misi ISAF v Afghánistánu. Plyne to z pravidelné zprávy ministerstva obrany pro poslance.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Čeští vojáci na misi v Afghánistánu. Archivní snímek

Článek

Čeští vojáci se loni zapojili do celkem 12 zahraničních misí. Vedle Afghánistánu působili rovněž v Kosovu, Bosně, Egyptě, v Mali či na Islandu.

Loňská ochrana vzdušného prostoru Islandu, v níž budou letos čeští piloti s letouny gripen pokračovat, přišla na více než 23 miliónů korun. „Celkem se uskutečnilo 82 letů s náletem 145 letových hodin,” připomnělo ministerstvo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Financování působení sil a prostředků resortu ministerstva obrany v zahraničních operacích v hodnoceném období bylo zabezpečeno z rozpočtové kapitoly ministerstva a tvořilo 3,46 procenta celkových výdajů státního rozpočtu kapitoly resortu,” uvádí mimo jiné zpráva.

Ministerstvo rovněž připomnělo, že loni při misích zahynulo v Afghánistánu pět českých vojáků a další dva byli zraněni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám