Hlavní obsah

Na obloze se večer objeví netradiční seskupení planet a Měsíce

– Praha

Pozorovatelé noční oblohy se v sobotu večer mohou těšit na netradiční seskupení dvou nejjasnějších planet s Měsícem. Podle astronomů půjde o jedno z nejhezčích seskupení jasných objektů na obloze v tomto roce. Za soumraku a na jeho konci se nad západním obzorem s Měsícem setkají dvě nejjasnější planety - Venuše a Jupiter.

Foto: ti, Právo

Článek

Pokud pozorování nezkomplikují mraky, vystačí si lidé pouhýma očima a bez dalekohledu.

Nejlepším časem, kdy by se mohl astronomický úkaz sledovat, bude podle mluvčího Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavla Suchana přibližně 22:00 hodin. Slunce v tomto čase klesne již šest stupňů pod ideální obzor, a bude tak končit takzvaný občanský soumrak a začínat soumrak nautický.

"Už několik týdnů si lidé mohli všimnout nad západním večerním obzorem dvou jasných těles. Tím jasnějším je planeta Venuše v podobě Večernice a ta o něco slabší je největší planeta sluneční soustavy Jupiter. Dnes večer se k nim do trojúhelníku přidá Měsíc," řekl Suchan.

Měsíc bude mít fázi čtyři dny po novu, to znamená, že bude dorůstat. Má tvar písmene D a vytvoří tak s těmito dvěma dalšími sestavu tří těles sluneční soustavy. Nejlepší místo pro pozorování je podle Suchana s dobře odkrytým západním obzorem, ideálně vysoko na kopci nebo alespoň z vyšších pater budov, kde ve výhledu nic neruší.

V neděli odpoledne nastane letní slunovrat a začne astronomické léto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám