Hlavní obsah

Odvolaný náměstek Pros přechází na ministerstvo zahraničí

– Praha
Právo, ČTK, rsk

Deset dní před zabetonováním státní správy 1. července podle služebního zákona se šachuje na ministerstvu zahraničí (MZV). Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek si vezme jako náměstka Martina Prose (oba ČSSD), kterého z financí vyhodil Andrej Babiš (ANO). Spekuluje se o tom, že by na MZV měl přejít i hradní protokolář Jindřich Forejt.

Foto: MF ČR

Martin Pros

Článek

Bývalý bankéř Pros, kterého Babiš odvolal z postu náměstka, se má stát odborným náměstkem pro sekci informačních technologií a pak náměstkem pro ekonomiku. Babiš na zprávu, že Pros jde na ministerstvo dělat odborného náměstka, reagoval slovy: „Neuvěřitelné. Tomu se říká odpolitizování státní správy.“

Jak potvrdila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová, Pros nahradí na postu Vladimíra Zavázala, jehož čeká kariérní propad na ředitele odboru administrativy a zpracování informací.

Zavázal je tak dalším kariérním diplomatem, který odchází z vedení ministerstva. Předtím jako náměstek skončil bývalý velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák. Ten je poradcem premiéra Bohuslava Sobotky a později má jako ambasador nahradit Livii Klausovou v Bratislavě.

Ve vedení MZV zbývají podle organizační struktury jen dva kariérní diplomaté, náměstci Ivo Šrámek a Jana Červenková. Od 1. července na pozicích odborných náměstků zůstanou Lukáš Kaucký a Jakub Kulhánek s vazbami na soc. dem. Jediným politickým náměstkem zůstává nestraník Petr Drulák.

Půjde z Hradu Forejt?

Podle informací Práva má namířeno z Pražského hradu do Černínského paláce také Forejt, a to na funkci šéfa protokolu. Ten na dotaz Práva v pátek nereagoval a hradní mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že o žádných změnách neslyšel.

„O žádných personálních změnách nic nevím a ani jsem takové debaty nezaznamenal. Čeká nás nyní návštěva Vysočiny, a pak bude mít pan prezident dovolenou, takže se v nejbližší době nic takového nechystá,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám