Hlavní obsah

Britští vojenští poradci v Česku zůstanou, rozhodli senátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátoři ve středu prodloužili pobyt britských vojenských poradců v Česku o dalších pět let. Tým Britů působí v rámci Vojenské akademie ve Vyškově od roku 2000. Senát také vzal na vědomí vyslání pěti stíhaček JAS-39 Gripen na Island. Vzdušný prostor tohoto ostrovního státu budou střežit v červenci a v srpnu celkem šest týdnů. Už před Senátem s misí souhlasili poslanci.

Foto: vavyskov.cz

Výcvik ve Vojenské akademii ve Vyškově

Článek

Britové mají na Moravě za úkol výcvik poddůstojníků české armády, ale také nových členských států NATO a států zúčastněných v programu Partnerství pro mír.

Britský tým v Česku budou moci stejně jako doposud tvořit tři desítky vojáků. Jednoho výcvikového kurzu by se mohla účastnit až stovka zahraničních vojáků. O pořádání kurzů pro různé stupně velení se Británie rozhodla po vstupu Česka, Maďarska a Polska do NATO.

České stíhačky na Islandu by mělo obsluhovat nejvýše 70 lidí. Náklady na misi se odhadují na 24 miliónů korun. Čeští piloti působili na Islandu, který nemá vlastní armádu, už loni na podzim. Celkově půjde o čtvrté nasazení českých nadzvukových letounů v zahraničních operacích. V letech 2009 a 2012 střežily vzdušný prostor pobaltských států.

Původně mělo být na Island nasazeno kanadské letectvo, které se ale zapojí do operace proti takzvanému Islámskému státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám