Hlavní obsah

Rada ČT odmítla stížnost na neodvysílání hradních tiskovek

Praha
Aktualizováno

Rada České televize odmítla stížnost Hradu na neodvysílání přímého přenosu briefingů prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Považuje ji za neopodstatněnou. Vyplývá to z odpovědi kancléři Vratislavu Mynářovi, jejíž znění rada schválila na úterním zasedání. Podle Hradu rada rozhodnutím říká, že kritické připomínky vůči ČT jsou v podstatě zakázané, což je nepřijatelné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček během tiskové konference

Článek

Česká televize se při editoriálním rozhodování podle rady řídí platnými zákony, Kodexem ČT a žurnalistickými zásadami, jež povinnost vysílat tiskové konference mluvčího prezidenta nezmiňují. "Česká televize i Rada ČT je dokonce povinna takový nátlak odmítnout," píše se ve schváleném stanovisku. Zároveň rada konstatovala, že množství informací ve zpravodajství ČT o prezidentu Zemanovi je "v souladu s jeho postavením".

"Já musím v každém případě odmítnout, že by šlo o nátlak. Rada České televize tím říká, že kritické připomínky vůči České televizi jsou v podstatě zakázané. To je absolutně nepřijatelné," reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Rozhodnutí nicméně Hrad bere na vědomí a věc nejspíš nebude dále řešit.

Neodvysílání tiskové konference prezident před časem označil za směšnou a dětinskou pomstu za jeho dřívější výrok, že ČT neplní veřejnoprávní funkci. Kancléř Mynář ve stížnosti mimo jiné uvedl, že pravidelné tiskové konference prezidentova mluvčího jsou "vyjádřením stanovisek nejvyššího ústavního činitele k aktuálním problémům, a nemohou tedy podléhat cenzuře".

Česká televize, která na briefingu měla zpravodajský tým a odvysílala ho ze záznamu, své rozhodnutí zdůvodnila dramaturgicky - jelikož nebyla avizována žádná důležitá sdělení, upřednostnila ve vysílání jiná aktuální témata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám