Hlavní obsah

Bouřka v koalici: Babiš se ve Sněmovně hádal s poslancem ČSSD o provizích pojišťováků

Praha

Nezvyklá slovní přestřelka mezi zástupci ČSSD a ANO dominovala v úterý druhému kolu schvalování novely zákona o pojišťovnictví. Důvodem byl měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění, na který poukázal jeho autor, poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Poslanec naznačil, že za výhradami ministra by mohly být obchodní zájmy Andreje Babiše, ten vystoupení označil za „sprostý koaliční podraz“.

Šincl poznamenal, že rozpočtový výbor jeho návrh podpořil a ministerstvo s tím víceméně souhlasilo. Poté ale svůj postoj začalo měnit. „Zaznamenal jsem aktivity některých zprostředkovatelů, kteří se s odvolávkou na hnutí pana ministra Babiše či na jím vlastněné či jemu spřízněné obchodní společnosti vehementně na samotném ministerstvu financí zasazují o odmítnutí mého návrhu,“ uvedl Šincl.

Babiš: Šlo to mimo mě

Babiš zájem na Šinclově návrhu kategoricky odmítl. „Šlo to úplně mimo mě a já zásadně odmítám, abyste tady vykládal o nějakých mých firmách. To si vyprošuji. Moje firmy s tím nemají nic společného,“ prohlásil. Podle Babiše se o kladné stanovisko ministerstva zasadil jeho bývalý náměstek za ČSSD Martin Pros, a to bez ministrova vědomí. Záležitostí se má podle Babiše zabývat středeční koaliční rada.

Šinclův návrh počítá s limitací provizí za zprostředkování smluv životního pojištění. Poslanec si od toho slibuje úsporu zhruba 4,2 miliardy korun, které by měly být přesunuty ve prospěch klientů pojišťoven a krytí jejich životních pojistek.

Samotná novela upravuje činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Hlavním cílem změn je posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů pojišťovacích služeb. Cílem unijních předpisů je vytvoření vnitřního trhu s pojištěním a zajištěním s využitím tzv. jednotného evropského pasu, který můžou v rámci Unie používat už banky. Novela také rozšiřuje dohledové pravomoci ČNB a má platit od příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám