Hlavní obsah

Opozice chce mimořádnou schůzi kvůli uprchlíkům

Novinky, jas, val
Aktualizováno

Poslanci opozičních TOP 09, ODS a hnutí Úsvit požádají předsedu Sněmovny o svolání mimořádné schůze, která by byla věnována situaci uprchlíků v Evropské unii a informacím Sobotkova kabinetu o postoji české vlády k tomuto problému. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v úterý večer potvrdil, že přijal podpisy nutné ke svolání schůze.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) s předsedy poslaneckých klubů

Článek

Opozice tímto postupem reaguje na úterní schvalování programu nynější schůze Sněmovny. Na něm se opoziční poslanci pokusili vložit několik bodů věnovaných situaci uprchlíků, postoji české vlády, případně informacím premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Ani jeden z návrhů se však nepodařilo prosadit.

Šéf dolní komory Hamáček v úterý večer na Twitteru informoval, že převzal podpisy iniciátorů mimořádné schůze. „Schůzi svolám v souladu s jednacím řádem,” dodal.

Opoziční strany včetně KSČM se dožadovaly informací od ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o výsledcích jednání Evropské rady, která bude věnována právě tématu migrace a kvótám pro uprchlíky.

Je to nefér, řekla Němcová

„Bohužel musím konstatovat, že poslanci vládní koalice tím, že hlasovali proti tomu, aby o tom vláda v Poslanecké sněmovně diskutovala, tak již poněkolikáté rezignovali na své ústavní povinnosti,“ komentoval hlasování šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je to nefér nejen k politické reprezentaci, ale zejména vůči občanům ČR,“ uvedla poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Poukázala na to, že se ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) baví o problému uprchlíků s prezidentem, ale ve Sněmovně vláda odmítá jednání na toto téma absolvovat.

Připomněla také, že Sněmovna již v únoru uložila vládě povinnost informovat „před každým zahraničním jednáním v této věci”. „Sněmovna přijala usnesení, že odmítáme povinné kvóty, čili chceme informaci o tom, jak se tato jednání skutečně na evropské půdě odehrávají a z jaké pozice a s jakými argumenty se tam obhajuje naše země,” dodala Němcová. Její návrh však rovněž neprošel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám