Hlavní obsah

Bude pokračovat vládní rošáda a padne i Mládek? Premiér mlčí

Právo, Karolina Brožová

Bude ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po Marcelu Chládkovi druhým členem vlády z ČSSD, kterého premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolá? Spekulace rozvířila schůzka předsedy vlády s Mládkem, která proběhla těsně po aféře kolem Chládka, nyní je přiživují některé zprávy v médiích. Sobotka v pondělí nechal otázku Práva, zda je pravda, že vyzval ministra průmyslu k rezignaci, bez odpovědi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Ani Mládek nechce říci, zda se pod ním kýve ministerská židle. „Já spekulace nekomentuji, a pokud by se stalo něco reálného, tak samozřejmě ano. Tak bych to sdělil,“ řekl Právu.

Domnívá se, že Babišův tisk vede proti ministrům ČSSD kampaň. V Lidových novinách v sobotu vyšlo, že Mládek „vylepšil“ statistické informace o investicích, které se podařilo do Česka přilákat agentuře CzechInvest.

Další článek zase ministra kritizoval za to, že sedm měsíců tají, kterým úředníkům udělil odměny. „Ta kampaň proti nám běží stále, ale jde o tu intenzitu,“ řekl včera Právu Mládek.

V rozhovoru pro sobotní Právo přiznal, že výtky k jeho osobě premiér měl. „Uvědomuji si, že panu premiérovi vadí, že práci svého resortu lépe nekomunikuji s veřejností, a na tom teď budu intenzivně pracovat,“ uvedl.

Premiér na otázku, zda je pravda, že vyzval Mládka k rezignaci, nebo zda je možné, že ho vymění v dohledné době, Právu neodpověděl.

„Je to věcí pana premiéra,“ reagoval pro Právo ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Faltýnek: Výtky nejsou

Zprávy o tom, že by Mládek neměl své místo ve vládě jisté, však šéf klubu poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nemá. „Proti ministerstvu průmyslu žádné výtky nejsou,“ sdělil Právu. Ani Sobotka ještě před týdnem žádné změny ve vládě neavizoval.

Jenže před bleskovým odvoláním Marcela Chládka rovněž veřejně nic nenaznačoval. Pak ale stačil jeden článek v Babišových novinách a všechno bylo jinak.

Poslanci za ČSSD považují spekulace o Mládkově odvolání za nepodložené.

„O ničem jsem neslyšel, nevím,“ shodují se. Vědomi si prý nejsou ani toho, že by na ministrovu hlavu padala uvnitř soc. dem. kritika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám