Hlavní obsah

Zeman v pátek navštíví poslance

Právo, Novinky, ada, nig
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman tento pátek navštíví už potřetí za dobu svého působení na Hradě Sněmovnu. Tentokrát se chce účastnit projednávání zákona o prokazování původu majetku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman při jedné z předchozích návštěv ve Sněmovně

Článek

„Pan prezident má zájem se tohoto bodu účastnit, teď jen musíme najít termín,“ řekl v pondělí novinářům předseda dolní parlamentní komory Jan Hamáček (ČSSD).  Předpokládá se, že prezident vystoupí s projevem.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že hlava státu půjde do Sněmovny v pátek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman je letitým zastáncem zmíněného zákona, patřil mezi hlavní témata jeho volební kampaně. V červenci 2013 se dokonce podepsal pod petici žádající přijetí zákona, kterou sepsala Strana práv občanů, jejímž je čestným předsedou. Petice žádala bezodkladné přijetí zákona, včetně možností zabavení nelegálně získaného majetku.

Podle verze schválené vládou by finanční správa měla mít možnost zkoumat po podaném daňovém přiznání výši majetku, pokud hodnota majetku, který není v souladu s výší příjmů, překročí sedm miliónů korun. Zeman dříve mluvil o hranici 20 miliónů. Lidé by v takovém případě museli prokázat, jak k majetku přišli.

Opozice plánuje, že pokud bude zákon schválen, obrátí se na Ústavní soud.

Poprvé v roli hlavy státu navštívil Zeman poslance krátce po svém zvolení v květnu 2013, podruhé to bylo při projednávání zákona o státní službě v září následujícího roku, kdy protestoval proti zavedení funkce politického náměstka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám