Hlavní obsah

Přes Česko se přehnaly bouřky, vítr shazoval stromy i střechy

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, orh, jap

Hasiči v České republice mají kvůli silným bouřkám desítky výjezdů. Odstraňují stromy spadlé na silnice. V jižních Čechách nejčastěji vyjížděli v okresech Prachatice, Český Krumlov a České Budějovice, řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Bouřky řádily i na jihu Moravy a v Pardubickém či Olomouckém kraji. Tam vítr poničil několik střech.

BEZ KOMENTÁŘE: Chrudimské sídliště zaplavila voda s bahnemVideo: Novinky

 
Článek

Od půl šesté do osmé hodiny večerní vyjížděli jihočeští hasiči v souvislosti s bouřkou k šedesáti událostem. Většinou se jednalo o čerpání vody ze sklepů a odstraňování spadlých stromů přes cestu.

„Nejvíce zásahů jsme měli v Českých Budějovicích, kde jsme čerpali celkem čtrnáctkrát vytopené sklepy. V Týně nad Vltavou jsme museli vytáhnout z laguny automobil s řidičem i spolujezdcem, protože voda dosahovala až ke dveřím vozidla,“ sdělila Právu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů s tím, že přeháňky se zatím obešly bez zranění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Mohutná oblačnost studené fronty přešla přes Olomouc.

I na jihu Moravy komplikují popadané stromy dopravu. „Určitě je toho více než v sobotu, stromy jsou popadané na silnici, vesměs jde o Brno. Zatím se to obešlo bez čerpání vody z domů,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Průtrž mračen v neděli v Křenově na ČeskokrumlovskuVideo: Pro Novinky Jan Beran

Zaplavené sídliště v Chrudimi

Také značnou část Pardubického kraje zasáhly v neděli večer silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm. Jedno z chrudimských sídlišť zaplavila voda s bahnem. Hasiči museli vytahovat utopené auto a stavěli provizorní hráze z pytlů s pískem.

Na okraji Chrudimi způsobila největší problémy voda valící se z polí. Zaplavila totiž část sídliště u ulice Na Šancích. „Bylo to tak rychlé, že jsme někteří ani nestihli přeparkovat auta. Hasiči je pak museli z vody tahat pomocí lan,“ řekl Novinkám na místě jeden z obyvatel vodou postiženého sídliště.

Voda ihned zaplavila sklepy i přízemí panelových domů. V některých místech dosahovala hladina do výšky až jednoho metru.

Několik jednotek hasičů stavělo u panelových domů několik hodin provizorní hráze z pytlů s pískem. Na místo se hasiči opět vrátí dopoledne, aby odčerpali vodu ze zaplavených sklepů.

Hasiči jeli také ke vzrostlé bříze, která spadla na zaparkovaný vůz v Pardubicích, nebo k rozvodněnému potoku v Kunčině na Svitavsku. Kromě toho odčerpávali vodu ze zatopených sklepů či podjezdů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Bouřková oblačnost na Olomoucku

Také Plzeňský a Ústecký kraj zasáhly bouřky, které navíc přinesly krupobití a přívalové deště. Třeba v Měděnci na Chomutovsku napršelo jen během jediné hodiny 55 milimetrů srážek, tedy 55 litrů na metr čtvereční.

Hasiči měli s popadanými stromy práci i na Olomoucku. „Nejvíce hasiči vyjížděli k popadaným stromům a větvím na komunikace a dráty elektrického vedení, ve dvou případech na Olomoucku připevňovali uvolněné střešní krytiny. V Droždíně se uvolnila střecha na zemědělském objektu, v Olomouci-Hodolanech plechy na rodinném domě. Obě místa hasiči zajistili,“ uvedla mluvčí hasičů. V Olomouci-Hejčíně zase hrozilo, že spadne lampa veřejného osvětlení. Hasiči ji spolu s pracovníky technických služeb strhli na zem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám