Hlavní obsah

Praha dá druhou šanci betonovým květníkům

– Praha

Praha dá druhou šanci kritizovaným betonovým truhlíkům, dostanou nový plášť - budou obloženy dřevem a jejich součástí budou i lavičky. Tak zní rozhodnutí radnice Prahy 5. Místo stromů v nich porostou okrasné květiny a keře. První dva květináče se objeví již za 14 dní u dětského hřiště Zapova.

Nové záměry s betonovými květníkyVideo: Novinky

 
Článek

Betonové „sarkofágy“, o jejichž nákupu rozhodla radnice Prahy 5 v roce 2010 pod vedením bývalého starosty Milana Jančíka, již stály Prahu 22 miliónů korun. Obyvatelům se ale nelíbily, a tak je radnice nechala odstranit. Současné vedení radnice se rozhodlo truhlíky rehabilitovat a dostat je zpět do veřejného prostoru.

K tomu má sloužit dřevěné obložení, které vyjde na zhruba 35 tisíc korun za kus. Součástí truhlíku bude i dřevěná lavička.“ Inspirujeme se zahraničními městy jako je například Barcelona, kde jsou podobné květníky právě obložené lavičkami a dřevem umístěny na některých náměstích a vypadá to velmi hezky, “Takto upravené květníky, které váží téměř dvacet tun, pak čeká ještě přesun speciálním jeřábem, ten vyjde zhruba na 20 tisíc.

Pokuta 150 000

Radnice hodlá část nákladů pokrýt z evropských dotací. Přibližně by mělo jít asi o 14 miliónů korun. První dva květníky obložené dřevem hodlá radnice umístit u dětského hřiště Zapova, kde je také komunitní centrum pro seniory.

Radnice Prahy 5 umístila 245 květníků na historická místa Prahy bez souhlasu památkářů. Radnice dostala tehdy pokutu 147 tisíc korun a betonová monstra se stěhovala jinam.

Výhrady proti truhlíkům ale neměli jen památkáři ale také občané, kterým vadilo, že zabírají zbytečně moc místa na chodníku. Květníky tak nejvíce posloužily recesistům, kteří v nich v létě 2012 uspořádali květináčovou party, při které se v nich koupali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám