Hlavní obsah

Za slova o cikórkách mluvčí Nejvyššího soudu skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig, který se zapojil do facebookové diskuse se silným rasistickým podtextem, ve funkci skončí. Předseda soudu Pavel Šámal ho v pátek odvolal. Nevhodné vyjádření o Romech je prý pouze jedním z důvodů, neboť byl s mluvčím dlouhodobě nespokojen.

Foto: repro Facebook

Náhled facebookové diskuse

Článek

Na podvečerní schlůzce se Šámal s Knötigem dohodli, že mluvčí skončí 30. 6.

Rozruch vzbudily Knötigovy komentáře k sérii fotografií, na kterých se v brněnských fontánách před Janáčkovým divadlem koupou mezi jinými i romské děti. Do diskuse mluvčí přispěchal s poznámkou „cikórky, samý cikórky“ a také navrhl, že by stačilo na místě nechat jednu hlídku „ať je vyhání a přitom strážníci mohou hlídat okolí“. Upozornil na to Respekt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V diskusi se objevilo ještě mnohem více podstatně silnějších výrazů na adresu romské menšiny. Knötig, který brzy svůj příspěvek vymazal, se hájil mimo jiné tím, že jen použil v Brně známý slangový výraz k označení Romů.

„Ve svém vyjádření jsem vyjádřil pouze postoj k tomu, že by nemělo být normální, aby se fontány a další okrasa Janáčkova divadla, která byla vybudovaná za velké peníze, využívala ke koupání a možnému poškozování. To se týká kohokoli bez ohledu na barvu pleti, vyznání, orientaci. Proto ani já sám bych se něčeho podobného nedopustil,“ uvedl ve vyjádření pro Právo Knötig.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig

„Sám rozděluji lidi na slušné a neslušné a je jedno, k jaké minoritě či majoritě patří. Mám řadu známých právě z romského etnika a nemám žádný problém se s nimi bavit, protože jsou slušní a přátelští,“ brání se Knötig. O tom, že diskuse pod fotografiemi je tak vyhrocená, prý netušil, protože ji po napsání svého příspěvku přestal sledovat.

Šámal: Jsem dost zděšený

Šámal si mluvčího nejprve pozval v příštím týdnu na kobereček, později však oznámil, že jej ještě v pátek odvolá z funkce.

„Petra Knötiga jako mluvčího jsem si nevybral. Jednoduše jsem ho zdědil. To jen na okraj. O případu jsem už s ním mluvil krátce telefonicky, k osobnímu pohovoru přijde příští týden v úterý, nejsem nyní bohužel v Brně,“ řekl Právu v pátek Šámal.

„V každém případě záležitost považuji skutečně za hroznou věc, ze které jsem dost zděšený. Je to podle mě něco nepředstavitelného takovým způsobem vystupovat, i když šlo v podstatě o jeho soukromou věc. V každém případě je však i on jaksi představitelem nejvyšší soudní instituce, a to by si měl uvědomit i ve svém volném čase, kdykoli. Znovu říkám, jsem z toho velmi rozladěný,“ dodal.

„Je mi líto, že se debata zvrhla tímto směrem, ale nejsem ani její tvůrce, ani ji nekomentuji, protože si myslím, že každý má v demokratické společnosti právo říct svůj názor na dění kolem sebe. Já sám s takto pokračující debatou nesouhlasím,“ vysvětlil mluvčí, proč svůj příspěvek později smazal.

Reklama

Výběr článků

Načítám