Hlavní obsah

Potvrzení pro zbrojní průkaz mají vydávat pouze praktičtí lékaři

Zdravotní posudek nutný k získání zbrojního průkazu by měli vydávat pouze praktičtí lékaři. Shodli se na tom ve čtvrtek ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s prezidentem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem. Ministerstvo v novele zákona o zbraních zvažuje i zkrácení termínů pravidelných lékařských prohlídek pro držitele průkazů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Podle původního návrhu ministerstva vnitra by měli mít lékaři zajištěný vstup do centrálního registru zbraní, aby věděli, jestli jejich pacient vlastní zbrojní průkaz. Pokud by zjistili, že jsou pochybnosti o zdravotní způsobilosti majitele zbrojního průkazu, měli by to povinně hlásit policii. Lékaři ale odmítali, aby museli kontrolovat, zda jejich pacient zbrojní průkaz vlastní. Ministerstvo od návrh ustoupilo.

Do registru by podle Chovance mohli mít dobrovolný přístup všichni lékaři, kteří o to budou mít zájem. "V případě, že nabudou dojmu, že ten člověk, kterého neznají a který přišel, jeví nějaké známky duševního narušení, tak budou mít možnost se podívat, jestli je držitelem zbrojního průkazu, a zvážit, jestli policii tuto informaci předají," doplnil Chovanec. Pak už by si jednotlivé případy převzala policie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr se s šéfem ČLK dohodl na tom, že by potvrzení pro získání zbrojního průkazu nově vydávali pouze praktičtí lékaři, kteří své pacienty znají nejlépe. "Jsme proti tomu, aby potvrzení mohl vydávat kterýkoliv lékař. To je určitě špatně," zdůraznil Kubek. Oba se shodli i na zkrácení lhůty k povinným lékařským prohlídkám.

Střelba v Uherském Brodě
Debatu o případné změně legislativy kolem získávání a udělování zbrojních průkazů vyvolala letošní střelba v restauraci v Uherském Brodě, při které zemřelo osm lidí. Devátou obětí byl pachatel činu, který spáchal sebevraždu. Střílel legálně drženými zbraněmi.

"Jednáme teď s našimi experty, jestli ji snižovat na dobu pěti let nebo na dobu sedmi let," doplnil Chovanec. Nyní je lhůta desetiletá.

Policisté by mohli zbraně zabavovat

Vnitro chce také v novele zákona rozšířit pravomoci policie, která by mohla v některých případech vstoupit do obydlí držitele zbrojního průkazu a zajistit mu zbraně. Podle vnitra by mohly policii poskytnout významné informace i obce, kde majitelé zbrojních průkazů bydlí. Úřady totiž mohou mít k dispozici důležité poznatky, o kterých nemusí policie vědět.

Podle ministra by měly být připomínky vypořádány zhruba do týdne. Novela zákona pak půjde do legislativní rady a následně ke schválení do vlády. Pokud půjde hladce další schvalování, mohl by zákon podle Chovance platit od příštího roku.

Loni mělo v Česku zbrojní průkaz 292 283 lidí, z toho 62 286 ho potřebuje k výkonu povolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám