Hlavní obsah

Důchodci letos dostanou jednorázový příspěvek 600 korun

• Aktualizováno
Právo, kab

Důchodci se v prosinci letošního roku dočkají ke svému důchodu jednorázového příspěvku ve výši 600 korun. Ten jim má kompenzovat zpomalení valorizace penzí za Nečasovy vlády. Návrh přednesl v pondělí na koaličním jednání vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ČSSD s ním souhlasí a problém s ním nemá ani ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš

Článek

„Platí zákonné valorizační schéma. Kromě toho dostanou důchodci v prosinci letošního roku jednorázový příspěvek ve výši 600 korun tak, jak navrhla ČSSD. Jsem rád, že tlak ČSSD na zlepšení situace seniorů byl v tomto směru úspěšný a dohodli jsme se na kompromisu,“ napsal Právu premiér Bohuslav Sobotka.

Návrh si přisvojují i lidovci

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jednorázový příspěvek je můj návrh, se kterým jsem přišel na jednání vlády, a jsem rád, že se s tím ČSSD ztotožnila,“ řekl Právu Bělobrádek.

Zmatek v tom, zda penzisté příspěvek dostanou, vyvolala ve středu informace, že se důchody zvednou jen o inflaci, nikoliv i o třetinu růstu reálných mezd. To však Babiš i Sobotka dementovali jako nedorozumění. „Podle platného zákona se důchody zvýší o navýšení cen plus o třetinu růstu reálných mezd,” řekl Právu ministr financí. Posléze přišel s tím, že koalice se už v pondělí dohodla na jednorázovém příspěvku. To posléze potvrdil i Sobotka.

Sociální demokracie nejprve prosazovala alternativu návrhu – nevyplácet jednorázový příspěvek, ale zvednout důchodcům příští rok penze v průměru o 200 korun měsíčně. S tím však v koalici narazila.

Babiš prosazuje jednorázový příspěvek

„Budeme se bavit o první variantě, protože ta nemá dopad na dlouhodobou udržitelnost veřejných financí a spadá do rozpočtu 2015,“ odmítl pro Právo tento návrh Babiš.

Penze by se tedy pro příští rok měly navyšovat jen podle platného zákona o růst spotřebitelských cen a jednu třetinu růstu reálné mzdy.

Kompenzace za léta úspor

Jednorázová kompenzace by podle ČSSD měla být vyplacena všem důchodcům v podobě paušální částky. Částka by měla být uhrazena z uspořených výdajů v rozpočtu letošního roku. Příslušný návrh zákona by měla zpracovat ministryně práce Marksová.

Motivem k vypracování návrhů vlády bylo, že předchozí pravicový kabinet ODS, TOP 09 a LIDEM zpomalil valorizaci penzí, a připravil tak důchodce o ten příjem, na nějž by měli nárok v případě, že by se důchody valorizovaly plně podle inflace.

Reklama

Výběr článků

Načítám