Hlavní obsah

Po článku v Právu už Babišova firma nestihla zrušit účast v tendru

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Lesnická firma Uniles, patřící do skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), získala od státního podniku Vojenské lesy a statky část zakázky na zpracování dřeva po březnové kalamitě způsobené nepříznivým počasím.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Státní firma, spadající pod ministerstvo obrany, rozdělila zakázku v předpokládané hodnotě 7 104 000 korun bez daně na šest částí, přičemž Uniles se přihlásil a zvítězil v jedné z nich za 240 tisíc korun.

Ministra financí Andreje Babiše (ANO) v pondělí podráždil článek v Právu a na Novinkách, který upozornil na to, že jedna z jeho firem může dostat bez soutěže zakázku z resortu vedeného jeho stranickým kolegou Martinem Stropnickým. [celá zpráva]

Ohlásil, ale nebránil

Babiš reagoval okamžitě. „Psal jsem do firmy, aby se o zakázku neucházeli, ale práce už jsou hotové,“ řekl v pondělí Právu Babiš s tím, že informace o těchto věcech nemá, přičemž Uniles získal z celé zakázky tři procenta.

Jak ale informovalo pondělní Právo, ministr financí ohlásil při projednávání zakázky ve vládě koncem května střet zájmů. Právu tehdy řekl, že se k oznámení rozhodl preventivně s tím, že jde o minizakázku. Svojí firmě však usilovat o zakázku ve Vojenských lesích nebránil.

Celková cena skočila až k deseti miliónům

Údaje o zmíněné zakázce státního podniku v pondělí Právu potvrdil výkonný ředitel společnosti Uniles Petr Jelínek s tím, že Vojenské lesy a statky oslovily portfolio českých firem a zadavatel rozhodoval podle nejlepší nabídnuté ceny.

Podle údajů zveřejněných na internetových stránkách státního podniku Vojenské lesy a statky se původní předpokládaná hodnota 7 104 000 korun bez DPH vyšplhala mnohem výš.

Na základě uzavřených smluv s vítězi nakonec tato hodnota vystoupala až na 9 658 950 Kč bez daně. O zakázku v oblastech Horní Planá, Mimoň a Karlovy Vary projevilo zájem devět firem. Ministři se jí zabývali proto, že Vojenské lesy využily výjimky ze zákona a tendr vyhlásily bez soutěže.

Šlo totiž o urychlené odstranění kalamitní situace a podle zdůvodnění šéfa obrany Martina Stropnického (ANO) firma nemá na tyto práce dostatečné vlastní kapacity. Hlavním kritériem byla nabídnutá cena a také rychlost, s jakou dokáže zájemce poničené dřevo vytěžit.

Reklama

Výběr článků

Načítám