Hlavní obsah

Úředníci budou mít víc volna než ti, co je platí

– Praha • Aktualizováno

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v pondělí přijal nařízení vlády, podle kterého budou mít státní úředníci zařazení pod služební zákon více volna než běžní zaměstnanci například ze soukromé sféry, kteří je de facto platí. Do práce nebudou muset například při promocích svých dětí či vnoučat, tátové také dostanou dva dny volna po narození dítěte. Informovalo o tom tiskové oddělení Úřadu vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové koaličních stran (zleva): Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

Služební zákon vstoupí v platnost od července. Státní zaměstnanci, na které se zákon vztahuje, získají díky nařízení vlády nárok na více volna, než přísluší ostatním zaměstnancům podle zákoníku práce.

„Je to určitá kompenzace za povinnosti a nevýhody, které v režimu zákoníku práce nejsou,” zdůvodnil víc volna pro státní úředníky Josef Postránecký, takzvaný superúředník, a nastínil, jaké nevýhody ze služebního poměru například plynou: „Státní zaměstnanec v režimu služebního zákona může být přeložen až na 60 dnů v roce pro výkon agendy na jiné místo, třeba i na druhý konec republiky.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do práce státní zaměstnanci zařazení pod služební zákon nebudou muset například v případě zásadních životních událostí dítěte, sourozence nebo vnoučete. Volno dostanou třeba na jejich svatbu nebo při doprovázení dítěte při jeho prvním školním dni. Z práce budou omluveni i při uzavírání registrovaného partnerství, při promoci své nebo svých sourozenců, dětí a vnoučat.

Jeden den volna v kalendářním roce si budou moci vzít také kvůli zařízení důležitých osobních nebo rodinných záležitostí.

Kompenzace platů

„Jde o překážky, které se dotknou života státního úředníka několikrát za život. Kupříkladu to jsou dva dny volna při narození dítěte, je to služební volno za promoci sourozenců nebo vnuků, je tam také možnost si vzít jeden den volna na zařízení jiných osobních záležitostí,“ potvrdil Postránecký.

Premiér Bohuslav Sobotka považuje výhody také za kompenzaci toho, že nedošlo na původně avizované zvyšování tarifů u těchto zaměstnanců. „Nedochází k tomu, že by došlo k navýšení platů, mimo jiné z rozpočtových důvodů,“ řekl Sobotka.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek doplnil, že někteří náměstci si pohoršili o desítky až stovky tisíc.

Nařízení vlády o dalších překážkách ve službě, za které přísluší státnímu zaměstnanci plat
1. Narození dítěte
Služební volno se poskytne státnímu zaměstnanci, který je otcem dítěte, na 2 dny v období 6 týdnů po narození dítěte
2. Svatba a uzavření registrovaného partnerství
Služební volno se státnímu zaměstnanci poskytne a) na 1 den k účasti na svatbě sourozence nebo vnoučete b) na 1 den k uzavření registrovaného partnerství
3. Jiné osobní překážky
Služební volno se státnímu zaměstnanci poskytne a) na 1 den při doprovodu dítěte do základní školy v první den jeho povinné školní docházky a zpět b) na 1 den k účasti na vlastní promoci, promoci dítěte, sourozence nebo vnoučete c) na 1 den v kalendářním roce na zařízení osobních záležitostí
Nařízení nabývá účinnosti 1. července 2015

Pravidla pro hodnocení

Další návrh vlády, který ministři v pondělí schválili, stanovuje jednotná pravidla pro vypracování služebních hodnocení. Na nich bude záležet výše osobního příplatku. Jasná pravidla mají podle představ ministerstva vnitra zabránit zneužití osobního příplatku nadřízenými.

Ministerstvo vnitra by mělo vydat metodickou pomůcku, která by měla popsat kritéria, podle nichž bude zaměstnanec hodnocen. Sloužit by k tomu mohly předpisy používané při hodnocení zaměstnanců Evropské komise, píše se v důvodové zprávě k nařízení vlády.

Hodnoceno třeba bude, jak rychle a samostatně úředník pracuje, jak naplňuje stanovené cíle. Menší roli bude hrát i služební kázeň.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby úředníci zařazení pod služební zákon měli více volna?
Ano
8,2 %
Ne
91,8 %
Celkem hlasovalo 14108 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám