Hlavní obsah

Důchody by mohly výrazněji růst už letos, připustil Babiš. Není jasné o kolik

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Penze by se nad rámec zákona mohly zvýšit ještě letos, připustil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Důchodci si zatím však budou muset počkat, než se dozvědí, o kolik dostanou více. V pondělí totiž u Babiše narazil návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), podle kterého by se měly důchody zvýšit o 1,8 procenta. Vláda jednání o důchodech přerušila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

Do budoucna by podle šéfa ANO penze neměly růst v procentech. „Na předsednictvu vlády jsme se domluvili, že budeme jednat o jiné formě růstu penzí než zase takovou novelou zákona,“ sdělil vicepremiér.

Dodal, že se s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem a ministryní Marksovou dohodli na tom, že návrh by měl být projednáván v rámci celého rozpočtu.

„Samozřejmě bych důchodcům rád přidal i víc, ale jde o to, že máme nějaký deficit a představy, že důchodcům navýšíme jiným způsobem, řekl Babiš s tím, že představy má, ale zatím je nechce specifikovat.

„Hledáme řešení. Pokud by rozpočet dopadl lépe než plánovaný deficit, mohli bychom to řešit už v rámci roku 2015,“ uvedl ministr financí. Návrhem by se měla ještě příští týden po jednání vlády zabývat koaliční rada.

Marksová: Navýšení o 100 korun je málo

Ze současného zákona vyplývá, že penze se navyšují o inflaci a třetinu růstu průměrné mzdy. „Pokud dodržíme valorizaci jenom podle toho schématu, jak je v zákoně, tak to vypadá, že průměrné navýšení by bylo ani ne 100 korun na jeden důchod, což je směšně málo,“ uvedla ministryně.

Navrhovala, aby důchodci dostali v průměru o 205 korun za měsíc více. „Toto navýšení už podle nás senioři pocítí. Celková suma je sice velká, ale ne neúnosná,“ řekla Marksová.

Pokud by důchody rostly podle zákona, výdaje na zvýšení by příští rok podle ministerstva činily asi 3,5 miliardy korun. Kdyby se přidávalo víc, tedy o 1,8 procenta, bylo by to asi 6,9 miliardy korun.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve avizoval, že růst penzí o 200 korun bude pro soc. dem. rozpočtovou prioritou.

Reklama

Výběr článků

Načítám