Hlavní obsah

Klokánkům dál hrozí exekuce, obává se šéfka fondu Vodičková

Právo, tr

Jsem ráda, že nám Česká správa sociálního zabezpečení nezablokovala všechny účty. Zůstaly nám ty nejdůležitější – na státní sbírku a na státní příspěvek, takže můžeme dále fungovat. Právu to v neděli řekla předsedkyně Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková, která se v Brně zúčastnila Dne dětí pro Klokánek. Vodičková ovšem připustila, že nad Klokánky, jejichž zřizovatelem je FOD, stále visí hrozba exekuce.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marie Vodičková

Článek

Vodičková připomněla, že fond se dostal do kritické finanční situace po účinnosti novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí od 1. ledna 2013. Od té doby stát posílá příspěvky pouze na obsazená lůžka, přičemž do kapacity započítává i děti například na dlouhodobých propustkách u rodičů nebo v náhradní rodině. Volná lůžka pak obsazují v Klokáncích na žádost rodičů, sociálních pracovnic i soudů. Jenže na tyto děti stát nepřispívá. FOD proto postrádá 30 miliónů korun.

„Děti jsou podle mínění ministerstva práce a sociálních věcí přespočetné a u nás nezákonně, ale my se o ně staráme a platíme zaměstnance. Vzhledem k finanční krizi nejsme schopni vyplácet od února všechny mzdy, přednostně vyplácíme těm, komu hrozí exekuce,“ sdělila předsedkyně FOD.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vodičková se také domnívá, že uvedená novela byla přijata v rámci tzv. transformace péče o ohrožené děti, jejímž cílem je – podle ní – zavedení norského a britského systému. Ministerstvo ovšem FOD kritizuje za špatné hospodaření.

„Celkový roční příjem fondu dosahuje přes 262 miliónů korun, sečteme-li příspěvky, dotace našeho resortu i krajů, individuální projekty a výtěžek celonárodní sbírky,“ uvedla již dříve tajemnice ministryně práce a sociálních věcí Marie Rychterová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám