Hlavní obsah

ANO stále vede, ale proti ČSSD ztrácí, ukázal další průzkum

– Praha
Právo, tin

Hnutí ANO je stále na špičce volebního pelotonu, jeho podpora ale opadá, ČSSD zůstává na svém. Vyplývá to z květnového volebního modelu, který pro Českou televizi připravila společnost TNS Aisa.

Foto: Právo

TNS Aisa pro ČT

Článek

Volby by podle tohoto průzkumu vyhrálo Babišovo ANO s 29 procenty, podle přepočtu Práva by ve Sněmovně mělo 73 poslanců.

V závěsu je ČSSD s 20,5 procenta a 52 mandáty. Zatímco ale podpora soc. dem. je od minulého měsíce stabilní, babišovci si pohoršili o 2,5procentního bodu.

Pokles ANO a posílení soc. dem. zaznamenal i před několika dny zveřejněný volební model STEM. Podle něj si Babišovo hnutí pohoršilo od dubnového šetření o tři procentní body a volilo by ho 27,1 procenta lidí, naopak ČSSD posílila z osmnácti na 21 procent.

Podle průzkumů si v poslední době polepšili komunisté. TNS Aisa jim přisoudila třetí příčku s 12 procenty, preference jim vzrostly o dva body.

Hlasy se přelily mezi soupeřící pravicovou opozicí. Proti minulému měsíci TOP 09 opět předstihla občanské demokraty. Posílila o jeden a půl bodu na 9,5 procenta a dosáhla by tak na 21 poslanců. Modří naopak jedno procento ztratili a jsou na osmi procentech a patnácti mandátech.

Lidovci od minulého měsíce oslabili o půl bodu, a nyní by je volilo 6,5 procenta dotázaných. Tříštící se Úsvit má momentálně podporu 2,5 procenta lidí, přeskočili ho neparlamentní piráti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám