Hlavní obsah

Zámek Loučeň hostí automobilové veterány

Loučeň

V rámci letošního třetího ročníku soutěže elegance na zámku Loučeň je první červnový víkend k vidění 85 unikátních veteránů. Svou speciální expozici mají téměř tři desítky historických vozů Laurin&Klement a Škoda. Důvodem je 120 let od založení značky.

Zámek Loučeň hostí automobilové veterányVideo: Novinky

 
Článek

Organizátoři uspořádali akci symbolicky v aristokratickém prostředí zámku Loučeň, který patřil historicky prvnímu akcionáři mladoboleslavské automobilky, knížeti Erichu Thurn-Taxisovi.

„Drtivá většina vystavených aut tady má svou premiéru. Vybírali jsme taková, která ještě nikdy nikde nebyla vystavena. Minimálně třicet automobilů je zde naprosto fascinujících,“ uvedl hlavní organizátor motoristické akce Bohuslav Klein.

Foto: Novinky

Výstava veteránů na Loučni

V expozici Škody je například Superb z roku 1935, sportovní Škoda 1100 OHC z roku 1957 nebo závodní Škoda 130 RS.

K vidění je také historický unikát Laurin RK/M z roku 1913/14, který užíval legendární závodník Saša Kolowrat, ze sbírky Národního technického muzea.

Foto: Novinky

Výstava veteránů na Loučni

Vedle vozů L a Škoda se poprvé na Chateau Loučeň Concours d´Elegance ukáže deset vozů ze soukromé sbírky, které zaujmou zejména francouzskými karosériemi. Jde o vozy značek Avions Voisin, Delage, Farman a Hispano Suiza. Po desítkách let se veřejnosti představil Bugatti T50, který má výjimečnou českou historii a karoserii.

V zámeckém parku jsou vystavené i další vozy značek Bugatti, Duesenberg, Hispano Suiza, Isotta Fraschini, Jaguar. Mercedes-Benz, Tatra, Walter, Československá zbrojovka Brno, nebo dosud největší prezentace prostějovské značky Wikov. Součástí expozice jsou také sportovní automobily z poválečných let značek Ferrari, Alfa Romeo, Aston Martin, Facel Vega nebo Talbot Lago.

Reklama

Výběr článků

Načítám