Hlavní obsah

Zeman odvolal Chládka, Sobotka navrhl Valachovou

• Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek po setkání s prezidentem Milošem Zemanem potvrdil dosavadní spekulace, že na post ministryně školství navrhl namísto Marcela Chládka (ČSSD) Kateřinu Valachovou. Hrad na oplátku potvrdil Chládkovo odvolání.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Prioritou je prosadit v parlamentu již předloženou novelu zákona o vysokých školách, připravit reformu financování regionálního školství, zajistit viditelný pokrok v oblasti inkluzivního vzdělávání, zahájit rychle čerpání nových evropských fondů, zlepšit fungování technického a středního odborného školství v návaznosti na potřeby trhu práce a dokončit novou koncepci financování českého sportu,” představil Sobotka svá očekávání směrem k budoucí ministryni.

Zeman se podle se podle Sobotky bude chtít s Valachovou nejprve sejít a seznámit se s jejími názory.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček posléze potvrdil, že prezident již Chládkovu demisi přijal. S Valachovou se setká příští týden. Vedením úřadu dočasně pověřil ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kandidátka na ministryni školství Kateřina Valachová

Chládka se Sobotka rozhodl minulý týden odvolat v reakci na informace o tom, že se nevhodně chová k zaměstnancům.

Zprávu o navržení nové ministryně Marksová přivítala. Potěšilo ji, že do vlády míří kompetentní osoba a navíc i žena, která mužské prostředí alespoň trochu rozředí.

„Je to dobrá zpráva. Znám ji jako pilnou a pracovitou právničku. S ministerstvem školství máme společnou část témat, která se dotýkají sociální problematiky. Co se týká výchovy a oblasti dětských domovů, očekávám vstřícnou spolupráci,“ řekla Právu.

Koaliční partneři nemají s Valachovou problém

Výtky k osobě budoucí ministryně nezazněly ani z koaličních řad. „Těším se na spolupráci,“ napsal Právu v textové zprávě vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

„Velmi dobrá volba. Energická dáma s tahem na branku. Profesionálka a odbornice,“ odpověděl Právu na dotaz zase šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Jestli si Sobotka vybral dobře, to se podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ukáže až časem. Osobní zkušenost s Valachovou prý žádnou nemá. „Přeju paní budoucí ministryni hodně úspěchů. Jestli uspěje, to ukáže až čas,“ řekl Právu.

Za Valachovou bude muset ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) hledat na post ředitelky Sekce Legislativní rady vlády a náměstkyně náhradu. „Místo ní jmenuji někoho jiného. To problém není. Ale určité oslabení to je, protože paní Valachová byla vynikající na své pozici,“ řekl Právu. Na místo Valachové má prý už náhradníka, jeho jméno však zatím prozradit nechtěl.

Spolupráci s Valachovou si prý Dienstbier nemůže vynachválit a těší se, že se s ní bude potkávat dál. „Myslím, že je to vynikající volba,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám