Hlavní obsah

Novou ministryní má být Valachová

Právo, kab
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek prezidentu Miloši Zemanovi podle všeho navrhne na post ministryně školství náměstkyni ministra pro lidská práva Kateřinu Valachovou (38). Sobotka ji jako kandidátku představil i na grémiu ČSSD, které podle ČTK návrh podpořilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Valachová

Článek

Již dopoledne jméno prozradila místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. „Žena bude lépe rozumět té většině žen, která ve školství je. Blahopřeji premiérovi k jeho rozhodnutí a nové ministryni i resortu držím palce,“ napsala Gajdůšková na sociální síti Twitter.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právu však vysvětlila, že to, co na sociální síť napsala, byly jen její domněnky. „Reaguji jen na to, co slyším v médiích dva dny. Nemám informace. Jen předpokládám, že to tak bude,“ řekla Právu.

Fakt, že premiér oslovil nestraničku, bývalé místopředsedkyni ČSSD nevadí. „Je to jeho výsostné rozhodnutí. V této chvíli se ministerstvo školství věnuje zejména legislativě. Paní Valachová je specialistka v oblasti legislativy. Bude záležet na tom, jak si dokáže poskládat svůj tým tak, aby měla pokryté všechny segmenty, které školský systém potřebuje. Není špatné ukázat, že je sociální demokracie otevřená strana,“ dodala.

Dobrá volba, oceňuje poslankyně

Výběr premiéra potěšil místopředsedkyni školského výboru Sněmovny Vlastu Bohdalovou, o které se krátce rovněž spekulovalo jako o možné kandidátce na ministra.

„Já jsem spokojená. Samozřejmě, že pan profesor Štech je odborník na školství par excelence. Ale s Kateřinou spolupracuju rok a oceňuju schopnost naslouchat, hledat kompromis a řešení,“ řekla Právu.

Ani ji nemrzí, že premiér lovil ministra v nestranických vodách. „Je to žena, která myslí sociálně demokraticky, má soc. dem v krvi. V té situaci, ve které MŠMT je, je tam potřeba takový člověk,“ dodala s tím, že nové ministryni ze své pozice poslankyně ráda jakkoliv pomůže.

Sobotka jde se svým návrhem na Pražský hrad za prezidentem Milošem Zemanem v pátek odpoledne.

Valachová pracuje od roku 2014 na pozici náměstkyně ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera a zároveň jako ředitelka Sekce Legislativní rady vlády. Od roku 2013 do roku 2014 byla ředitelkou legislativního odboru Senátu. Od roku 2002 působila v Kanceláři veřejného ochránce práv – nejdříve jako právnička, poté jako vedoucí analytického oddělení a nakonec jako vedoucí právního odboru.

Nahradit by měla končícího Marcela Chládka (ČSSD), jehož odvolání premiér navrhl minulý týden kvůli údajné šikaně zaměstnanců. Chládek své odvolání interpretoval jako snahu ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše zbavit se jej kvůli požadavkům na zvyšování školského rozpočtu.

Reklama

Související články

Chládkova nástupce oznámí Sobotka v pátek

Jméno nového ministra školství, který nahradí Marcela Chládka, oznámí premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) v pátek. V úterý hodlá ministerský předseda jednat...

Výběr článků

Načítám