Hlavní obsah

Chládek prý musel Zemana přemluvit, ať ho odvolá

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val, zpe

Prezident Miloš Zeman údajně trval na tom, že ministra školství Marcela Chládka neodvolá z funkce. Chládek jej ale nakonec přemluvil. Tak to alespoň tlumočil novinářům po své čtvrteční schůzce s prezidentem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

„Pan prezident řekl, že nechce přijmout návrh na mé odvolání, já jsem pana prezidenta požádal, aby tento návrh přijal,“ oznámil novinářům Chládek.

Předpokládá, že jej prezident odvolá z funkce v pátek, kdy se má hlava státu sejít s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Ten má zároveň oznámit jméno nového ministra školství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle posledních informací by se do čela resortu měla dostat náměstkyně ministra pro lidská práva Kateřina Valachová. [celá zpráva]

Chládek řekl, že všechny kandidáty, o kterých se dosud hovořilo, považuje za kvalitní. Zeman ho však se svým názorem na jednotlivé kandidáty neseznámil.

Dveře otevřené

Schůzka s prezidentem trvala hodinu a půl, podle dosluhujícího ministra probíhala v přátelském duchu a Zeman Chládka pochválil za jeho práci a řekl, že má dveře na Hrad nadále otevřené.

Chládkovo odvolání navrhl premiér Bohuslav Sobotka koncem minulého týdne. Nesplňuje podle něj přísné nároky na výkon funkce.

Důvodem odvolání je údajná šikana podřízených. Chládek ale obvinění popírá. Dosluhující ministr měl mimo jiné o jedné své kolegyni prohlásit, že je „lahodná” a toto slovo se dostalo na přetřes i při čtvrteční schůzce s prezidentem.

„Myslím, že toto slovo vejde do dějin. Řeknu k tomu jeden komentář. Nechápu člověka, kterému jsem pravděpodobně jako náměstek hejtmana na úrovni kraje řekl, že je lahodná, a když mu to vadí, tak mě následuje na ministerstvo školství. Nerozumím tomu. Pro mě je klíčové školství,“ řekl Chládek.

Ovčáček Chládkova slova nepotvrdil

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nicméně nepotvrdil informaci o tom, že by Zeman před schůzkou s Chládkem odmítal návrh na odvolání ministra. „Nebudu celou věc víc komentovat,“ odpověděl Novinkám na dotaz.

„Pouze zdůrazňuji, že pan ministr sdělil panu prezidentovi své stanovisko, zítra se uskuteční schůzka s panem premiérem, pan premiér chce pana prezidenta seznámit se jménem nového pana ministra nebo ministryně, ale platí, že pan prezident bude ještě chtít hovořit, konzultovat s kandidátem nebo kandidátkou tak, jak to činil v jiných případech. Další komentář k této záležitosti nemám,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám