Hlavní obsah

Poslanci šijí zákon na Babiše

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Mělo by se zakázat firmám, které z veřejných peněz dostávají dotace, sponzorovat politické strany? Takový zákon, o kterém přemýšlejí poslanci, by postihl například solární barony nebo zemědělské podniky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Někteří říkají, že jde o pokus, jak přistřihnout křidélka Andreji Babišovi, a navrhují rovnou zakázat firmám bez rozdílu stranický sponzoring.

Jménem ministra financí, lídra ANO a majitele Agrofertu argumentuje i předkladatel návrhu, poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jedním z podnětů, který mě k návrhu inspiroval, je zákon o biopalivech, kde se jedná o velké dotace ze státního rozpočtu pro soukromý subjekt, který má úzkou vazbu na jeden z politických subjektů,“ řekl poslanec v narážce na Agrofert a ANO.

Babiš, který minulý týden při hlasování o nedůvěře vládě ve Sněmovně čelil další ostré kritice kvůli biopalivům a střetu zájmů, se brání.

„To je zase nějaký zákon, který má být ušitý proti Babišovi? Má asi na mysli korupci a jak se financují tradiční politické strany, ale to není případ ANO. Zrušme tedy všechny příspěvky pro politické strany. Dotace nejsou milodary. Dotace mají svá pravidla a jsou od toho, aby se investovalo a vytvářela pracovní místa,“ řekl Právu.

Také poslanec ODS Marek Benda si myslí, že jde o snahu omezit moc lídra ANO. Zákaz ale považuje za jedno z možných řešení.

Sobotka: Zakázat firemní sponzory

„Malinko z návrhu kouká, že jde o řešení Antibabiš. Na druhou stranu jestli bere 1,5 miliardy od státu a pak je ochoten dát 50 miliónů v kampani, aby stát ovládl, tak to problém vytváří. Dnes platí, že firmy, které jsou v nějakém spoluvlastnictví státu nebo veřejných korporací, nesmějí dávat dary politickým stranám,“ uvedl pro Právo.

K Fiedlerově návrhu se staví skepticky premiér a lídr koaliční soc. dem. Bohuslav Sobotka, za mnohem lepší řešení považuje umožnit sponzorovat partaje jen občany, nikoliv firmami.

„Problém je v tom, jak bude politická strana ověřovat u případného sponzora, jestli někdy dostal státní dotaci. Za nejčistší bych považoval, aby firmy nesponzorovaly strany. Bohužel jsme s tímto názorem v koalici neprorazili. Uvidíme, jestli se nepodaří na toto téma rozpoutat diskusi ve Sněmovně,“ řekl Právu.

Také ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) by dával přednost zákazu sponzoringu politických stran jakoukoli firmou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier

„Bylo by dobré, aby dary mohly dávat jen fyzické osoby, a to až do určité výše, čímž by tento problém byl velmi důsledně vyřešen. A i kdyby šlo o bílé koně, kteří dostali peníze od nějaké firmy, tak lze už tok peněz vysledovat,“ podotkl.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že nelze oddělit dotace a hospodaření se státním majetkem. Chce proto předložit pozměňující návrh do zákonu o registru smluv.

„Chceme od každé veřejné instituce, která hospodaří s několika milióny korun daňových poplatníků, aby povinně zveřejňovala své smlouvy, ale nechceme totéž od společností, které pobírají miliardy dotací. Navrhnu, aby ti, kdo pobírají dotace, měli povinnost zveřejňovat všechny smlouvy,“ řekl Právu.

Fiedlerův návrh se líbí i šéfovi sněmovního kontrolního výboru Vladimíru Koníčkovi (KSČM). „Klidně bych souhlasil s tím, že firma, která pobírá státní dotace, nemůže sponzorovat politickou stranu. Je možné totiž nabývat dojmu, že je takto možné vyvádět peníze ze státního rozpočtu ke stranám,“ prohlásil.

Politolog Tomáš Lebeda řekl Právu, že návrh má určitou logiku, potíž je ale podle něj proto, že se dá obejít.

„Není problém, aby firma pobírající státní dotace vyfakturovala práci firmě, která je nepobírá, a ta pak pošle sponzorský dar. Obávám se, že by to tedy problémy neřešilo, spíš si myslím, že je celkově třeba zvýšit transparentnost financování stran a vyřešit transparentnost výdajů na kampaň,“ prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám