Hlavní obsah

Zeman souhlasí s referendem o euru, ale jen o termínu přijetí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman souhlasí s vypsáním závazného referenda, které by mělo rozhodnout o datu přijetí společné evropské měny. Vypsání referenda navrhl ministr financí Andrej Babiš (ANO) s tím, že by však jeho výsledky měly být nezávazné. Zeman to ve středu uvedl na závěr návštěvy Jihočeského kraje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman připomněl, že Babiš navrhl referendum o přijetí eura. „Já bych s tou myšlenkou v zásadě souhlasil, ale upřesnil bych ji,” dodal Zeman.

„My nemůžeme mít referendum o přijetí eura, protože to už bylo v rámci referenda o asociační dohodě. Ale můžeme mít referendum o datu přijetí eura,” dodal prezident s tím, že by mělo být závazné.

Babiš zmínil kontrolní nezávazné referendum o zavedení eura po schůzce, která se uskutečnila v neděli na zámku v Lánech u prezidenta Miloše Zemana. [celá zpráva]

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)  referendum s poukazem na koaliční smlouvu odmítá, neboť vláda se zavázala, že nebude termín přijetí eura stanovovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám