Hlavní obsah

Praha se chce zbavit třetiny heren

– Praha

Počet heren v Praze by se měl od poloviny července snížit o třetinu. Počítá s tím novela vyhlášky, kterou ve středu schválila komise pro regulaci loterií. Rozhodne o tom zastupitelstvo metropole. Zaniknout by mělo 122 heren.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Novela vzniká na základě žádostí městských částí. Některé se totiž vloni rozhodly pro nulovou toleranci, tedy úplný zákaz hazardu. Jde o Prahu 5, 7 a 8.

"Jsem velmi rád, že se konečně podařilo vyhovět žádostem radnic o nulovou toleranci. A to i přesto, že hazardní lobby se aktivně snažila protahovat připomínkové řízení k vyhlášce. A dokonce to v případě Prahy 12 chvíli vypadalo, že tato městská část bude žádat o nové povolování heren," uvedl zastupitel Ondřej Mirovský (Trojkoalice/SZ).

Kvůli původně uvažované změně počtu míst pro herny se v Praze 12 z iniciativy opozice dokonce sešlo mimořádné zastupitelstvo. To nakonec navýšení počtu heren neschválilo.

Současné znění vyhlášky o hazardu v Praze platí od října 2013. Hazard tehdy zcela zakázaly například Praha 2, 6 nebo 12, další radnice jej omezily.

Nová pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se v koaliční smlouvě zavázala zavést nulovou toleranci hazardu plošně na celém území metropole. Podle zastupitelky Petry Kolínské chce Strana zelenýchpředložit návrh na "celopražské vymýcení heren" do připomínkového řízení v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám