Hlavní obsah

Elektronickou evidenci tržeb vláda Babišovi odklepla

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Vláda na svém středečním jednání jednohlasně schválila návrh na zavedení elektronické evidence tržeb, který prosazuje šéf státní pokladny Andrej Babiš (ANO). Zákon prošel i přes původní výhrady lidovců.

Lidé v Praze demonstrovali proti systému elektronické evidence tržebVideo: Novinky

 
Článek

„Klíčový zákon proti daňovým únikům vláda schválila hlasy všech přítomných ministrů,“ potvrdil informaci Novinek premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel.

Lidovci přitom ještě ráno vyhrožovali snahou zablokovat zákon. Vadilo jim, že předložený návrh nezahrnoval původní dohodu, tedy že vláda nařízením stanoví výčet živností, na které se bude elektronická evidence vztahovat. Nakonec jim bylo vyhověno a strany se dohodly na kompromisu, který všichni přítomní ministři podpořili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš v případě zavedení elektronické evidence tržeb hovoří o omezení šedé ekonomiky. Ministerstvo financí si od této novinky slibuje, že se ročně podaří vybrat na DPH asi o 12 miliard korun více.

Pravicová opozice návrh odmítá

Opozice návrh kritizuje jako likvidační pro drobné živnostníky, kterým údajně přinese zbytečné komplikace. ODS už dříve pohrozila možným zablokováním Sněmovny, až se bude zákon projednávat.

Babiš ale tvrdí, že zvolený chorvatský model je pro podnikatele nejméně zatěžující. Obchodníci si podle něj například sami budou moci rozhodnout, jaké zařízení schopné on-line komunikace s Finanční správou si pořídí. Pro ty nejmenší má stačit třeba chytrý telefon s tiskárnou.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR nedávno pro Novinky odhadla, že systém bude stát firmy celkem až tři miliardy korun. Utratí zejména za nové pokladny, software nebo služby mobilních operátorů. [celá zpráva]

Babiš pohrozil zvýšením daní

Ministerstvo financí počítá s tím, že by se elektronická evidence tržeb týkala až 600 tisíc obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Napřed by ji měly mít restaurace a hotely, v další fázi by se do systému připojily maloobchodní a velkoobchodní společnosti. Babiš odhaduje spuštění na únor příštího roku.

Za neplnění povinnosti evidence elektronických tržeb bude podnikatelům hrozit až do zjednání nápravy uzavření provozovny či pozastavení výkonu činnosti.

Doprovodný zákon předpokládá snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent s výjimkou daně na alkohol, tabákové výrobky a doplňkový sortiment. Ministerstvo navíc počítá s jednorázovou slevou ve výši 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby elektronicky, jako kompenzace zvýšených nákladů.

Ministr financí nedávno pohrozil, že pokud se nepodaří prosadit elektronickou evidenci tržeb a další opatření resortu proti daňovým únikům, nezbude než daně zvyšovat. [celá zpráva]

Anketa

Jste pro zavedení elektronické evidence tržeb?
Ano, zlepší se výběr daní
51,9 %
Ne, poškodí to drobné podnikatele
47,1 %
Je mi to jedno
1 %
Celkem hlasovalo 8252 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám