Hlavní obsah

Silný blesk do vedení vyřadil ve Zlíně trolejbusy

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Silný blesk udeřil v sobotu v podvečer do trolejového vedení ve Zlíně. Nikomu se nic nestalo, zafungovala ochrana pojistkami, pět trolejbusů na dvou linkách však bylo dočasně vyřazeno z provozu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Sobotní odpolední bouřka měla nepříjemný dopad na cestující v městské hromadné dopravě. Zásah blesku vyřadil přibližně na půl hodiny napájení trolejí v úseku mezi Loukami a malenovickou cihelnou a způsobil zpoždění některých spojů na linkách 2 a 6,“ informoval mluvčí Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Vojtěch Cekota.

„Zásah blesku do přesně nezjištěného místa trolejového vedení či stožáru vyvolal v trolejovém úseku Louky – cihelna Malenovice krátkodobé přepětí, na které okamžitě reagovala jedna z bleskojistek. Ta vytvoří krátké spojení trolejové sítě se zemí, aby se odvedla energie blesku do země,” podotkl mluvčí.

„Těchto bleskojistek je na trolejovém vedení značný počet. Svou přepěťovou ochranu má i každý trolejbus. Je to nutné pro bezpečnost provozu za bouřek. Bleskojistka zajistí, aby energie případného blesku nezničila nebo nepoškodila elektrickou infrastrukturu trolejbusové sítě,“ uvedl Cekota.

Neobvykle silný blesk

K úderu blesku do trolejového vedení dochází podle vedoucího elektrotechnického a investičního úseku Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Petra Tkáče průměrně jen asi jednou do roka. Přepěťová ochrana má správně fungovat tak, že po svedení blesku spojení se zemí opět přeruší, aby mohlo pokračovat normální napájení trolejí a jízda trolejbusů.

„V sobotu 30. května však došlo k tomu, že bleskojistka poblíž malenovické cihelny v důsledku neobvykle silného proudu blesku, který přes ni prošel, ponechala trolejový úsek v trvalém spojení se zemí,“ popsal Cekota.

„Do odpojeného úseku proto musel vyjet montážní vůz s našimi pracovníky údržby vrchního vedení, kteří kontrolovali jednotlivě každou bleskojistku, než byla nalezena ta poškozená bleskem. To si vyžádalo určitý čas, kdy bylo trolejové vedení mezi Loukami a cihelnou bez proudu,“ upřesnil technickou stránku problému Petr Tkáč.

Prudký vichr kácel stromy

Silný vítr a bouřky přinesly v sobotu komplikace i na dalších místech střední a východní Moravy. Na Olomoucku vyjížděli hasiči k popadaným stromům.

„Po bouřce vyjížděli hasiči k padlým stromům na silnicích v Olomouci - Nových Sadech, v Libavé, Olomouci - Holicích, a na dalších místech. Odstraňovali také strom spadlý do elektrického vedení u silnice ze Stínavy do Malého Hradiska na Prostějovsku,“ informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Vladimíra Hacsiková.

Reklama

Výběr článků

Načítám