Hlavní obsah

Teploty budou atakovat třicítku. Pak se ale mírně ochladí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červen bude v Česku nezvykle teplý. Rtuť v teploměrech by měla strmě poskočit směrem vzhůru především v nadcházejícím týdnu, pak ale přijde mírné ochlazení. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Období od 1. do 28. června 2015 očekáváme jako celek teplotně nadprůměrné. Poměrně velmi teplý bude první červnový týden,“ uvedli meteorologové.

Zatímco v posledním květnovém týdnu se rtuť v teploměrech pohybovala zpravidla pod hranicí dvaceti stupňů, už v pondělí by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat mezi 23 a 27 °C. Koncem nadcházejícího týdne by pak dokonce mohlo být ještě o jeden stupeň tepleji.

Pokles teplot v následujících týdnech se předpokládá jen mírný.
ČHMÚ

Ještě před půlkou června by však mělo přijít mírné ochlazení. „Pokles teplot v následujících týdnech se předpokládá jen mírný, takže druhá polovina předpovídaného období by se měla pohybovat v intervalu dlouhodobých teplotních průměrů,“ konstatovali meteorologové.

Déšť počasí nepokazí 

Počasí by v červnu nemělo pokazit ani nadměrné množství srážek. „Z hlediska celkového množství atmosférických srážek předpokládáme, že na našem území bude období 1. – 28. června jako celek pod úrovní dlouhodobého průměru,“ stojí ve výhledu ČHMÚ.

„Ze všech týdnů tohoto období by měl být nejvlhčí druhý červnový týden, v ostatních týdnech očekáváme relativně slabší srážkovou činnost. Protože v červnu obvykle převládají srážky konvektivního charakteru (přeháňky a bouřky), lze očekávat větší lokální rozdíly v celkovém množství srážek,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 1. do 28. června v letech 1981 až 2010 byla 16,6 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 74 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám