Hlavní obsah

Zrekonstruovaný rodný dům Mistra Jana Husa opět připomíná velkou osobnost

Právo, Vladimír Vácha
Husinec

Nově zrekonstruovaný rodný dům Jana Husa si mohou návštěvníci jižních Čech opět od soboty prohlédnout v Husinci na Prachaticku. Otevření Centra Mistra Jana Husa se zúčastnil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Foto: Tomáš Binter, ČTK

V Husinci na Prachaticku premiér Bohuslav Sobotka slavnostně otevřel rekonstruovaný památník Jana Husa u příležitosti 600. výročí Husova upálení.

Článek

Nová expozice je věnovaná době, životu, dílu, tradici a odkazu českého reformátora. Autorovi architektonického a výtvarného řešení Petru Fuchsovi se podařilo citlivě zvládnout dispozici této Národní kulturní památky.

Expozice se soustřeďuje na tři husovské okruhy. V úvodní části představuje kontext Husova života, v ústřední je přiblížen vlastní příběh reformátora a závěrečnou tvoří reflexe Husovy osobnosti a jeho odkazu.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Premiér Sobotka odhalil na zahradě Husova domku tři plastiky symbolizující Husovy myšlenky.

Sobotka také během sobotní dopolední slavnosti odhalil tři plastiky v nově upravené zahradě, jejichž autory jsou mladí umělci, studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích ve východních Čechách.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Premiéra v sobotu přivítala před Husovým rodným domem starostka Ludmila Pánková (ANO) a patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

„Jsem rád, že po letech nedůstojných průtahů to byla naše vláda, která konečně našla potřebných 20 miliónů korun na to, aby se konečně opravil rodný dům Mistra Jana Husa. Otevření nové expozice je součástí důstojného připomenutí významného historického výročí 600 let od upálení tohoto církevního reformátora. Jana Husa pokládám za jednu z nejvýznamnějších osobností našich dějin, byl to důležitý myslitel, reformátor, vnitřně čistý a pravdivý člověk. Jeho učení a mučednická smrt ovlivnily podstatným způsobem celé naše dějiny,“ uvedl Sobotka během návštěvy Husince.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Sobotka symbolicky zalil na zahradě Husova rodného domku i nově vysazenou lípu.

Sobotka ocenil i úsilí a snahu Jihočeského kraje o obnovu areálu Jana Žižky v jeho rodišti Trocnově nedaleko Borovan, který je rovněž před dokončením. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) v této souvislosti podotkl, že snahou kraje je veřejnosti nabídnout nově upravený přírodní areál ještě letos, kdy kraj představuje turistům projektem Jižní Čechy husitské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám