Hlavní obsah

Odškodnění od vodohospodářů chce v Praze 700 lidí

– Praha

O odškodné kvůli kontaminované vodě se na Pražské vodovody a kanalizace (PVK) obrátilo doposud 700 lidí, kteří měli po jejím požití zdravotní obtíže. Oznámili to mluvčí firmy Tomáš Mrázek a pojišťovny Kooperativa Marek Vích. Společnost chce lidem, kteří své obtíže doloží lékařským potvrzením, poskytnout 5000 korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací zkoumají slepé rameno vodovodní sítě, které zřejmě zavinilo kontaminaci vody v pražských Dejvicích a Bubenči.

Článek

„Žádostí evidujeme asi 700. První z nich už jsme začali vyřizovat. Obyvatele, kteří neposlali všechny potřebné dokumenty, žádáme o doplnění. Ty formálně v pořádku budeme odesílat na pojišťovnu," řekl Mrázek. Hygienici zaznamenali kolem čtyř stovek nakažených.

Každý, kdo bude o pětitisícovou kompenzaci žádat, musí PVK předložit kromě svých osobních údajů jako jméno či adresa mimo jiné také lékařskou zprávu či účtenky z lékárny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pojišťovna Kooperativa pak na řešení události vyčlenila tým likvidátorů. „Kooperativa připravila řešení těchto typů škod ve zrychleném režimu a předpokládá, že již dnes budou první škody zlikvidovány a začnou se odesílat finanční prostředky," uvedl Vích.

Firmy ještě shánějí podklady

Žádosti firem z Prahy 6, které kalamita postihla, PVK ještě žádné neeviduje. „Událost skončila teprve ve čtvrtek odpoledne, to je příliš krátká doba na vyčíslení škod," uvedl Mrázek. Firmy a podnikatelé musí vodárnám dodat kromě základních údajů a vyčíslení ušlého zisku také daňové přiznání či další doklady prokazující vzniklou škodu.

Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 od neděle do čtvrtečního odpoledne. Náhradní zásobování zajišťovaly PVK 60 cisternami. Praha 6 začala v pondělí vozit pitnou vodu do škol a domů seniorů a v úterý ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám