Hlavní obsah

Babiš: Chystané odvolání Chládka je věc ČSSD

Právo, Novinky, jim, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystané odvolání ministra školství Marcela Chládka odmítli koaliční partneři ČSSD podrobně komentovat. Šéfové KDU-ČSL a ANO Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš jednotně řekli, že odvolání ministrů za soc. dem. je zcela v kompetenci této strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Marcel Chládek a ministr financí Andrej Babiš

Článek

"Je to záležitost ČSSD a pana premiéra," řekl Babiš. Právě jemu patří deník Mf Dnes, který ve čtvrtek publikoval informace o tom, že Chládek šikanuje své podřízené. Sobotka návrh na odvolání zdůvodnil tímto textem. Chládek nařčení o šikaně odmítá. Podle něj jde o mediální lynč. [celá zpráva]

"Je to zcela věc soc. dem. a premiéra," konstatoval Bělobrádek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předseda výboru pro vědu a školy Jiří Zlatuška (ANO) odvolání přivítal. "Já si myslím, že je to dobrý krok ve prospěch stability resortu," řekl Právu předseda školského výboru Sněmovny Jan Zlatuška.

S ministrem Chládkem příliš spokojený nebyl. "Marcel Chládek chrlí nápady, které nemají rozumné opodstatnění a přinášejí jen mediální PR,” doplnil.

Šéf opoziční ODS Petr Fiala v ČT uvedl, že Chládek neřešil v resortu zcela zásadní věci. Pochválil ale, že zachoval na ministerstvu jistou kontinuitu a nehodil do koše všechno, co udělali jeho předchůdci.

Chovanec: žádný důkaz není

Ministr vnitra Milan Chovanec se v České televizi částečně ztotožnil s postojem Chládka, že jde o mediální hru. Mf Dnes nepovažuje za zcela nezávislé médium a v textu prý není žádný důkaz, že by Chládek něco spáchal.

Podle místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu a školy Vlasty Bohdalové (ČSSD) musel Sobotka mít dobré důvody pro odvolání. "Musel asi mít takové důkazy, které ho vedly k odvolání, protože tady už nejde o pana Chládka, ale o jméno soc. dem.," řekla Právu. Nabídku nahradit Chládka prý nedostala a o tom, zda by na ni kývla, nechtěla spekulovat.

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier odvolání komentoval slovy: "Je právo premiéra rozhodovat o svém týmu."

Totéž si myslí i poslanec Vítězslav Jandák. Chládka se ale zastal. "Z pozice člena školského výboru říkám, že to byl člověk s tahem na branku," řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám