Hlavní obsah

Provozovatel Klokánků čelí exekuci

Aktualizováno

Fond ohrožených dětí (FOD), který provozuje zařízení pro děti Klokánek, čelí exekuci. Návrh na něj podala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), jíž fond dluží na pojistném na sociální zabezpečení 22 miliónů korun. Uvedl to ve čtvrtek Český rozhlas. Podle šéfky fondu Marie Vodičkové ale byla exekuce pozastavena.

Foto: Právo

Ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková na archivním snímku

Článek

„Můžeme potvrdit, že příslušné pracoviště vydalo exekuční příkazy na 22 miliónů korun. Jde o dluh na pojistném – na sociální zabezpečení včetně penále z prodlení. Současně zahrnuje i exekuční náklady,“ řekla rozhlasu mluvčí ČSSZ Jana Buráňová.

Ředitelka fondu Marie Vodičková Novinkám v reakci řekla, že exekuce ještě ve středu byla, ve čtvrtek ale byla pozastavena, protože fond podal odvolání proti rozhodnutí ČSSZ odmítnout splátkový kalendář, který fond navrhl.

Vodičková: Exekuce by byla likvidační

Vodičková už dřív uvedla, že exekuce by byla pro její společnost likvidační. Snaží se peníze na zaplacení dluhů získat z veřejné sbírky. Doplnila, že například sbírkový účet stále funguje a nebyl obstaven.

Přiznala, že fond peníze státu dluží, tvrdí ale, že současně stát dluží fondu mnohem víc peněz za děti, o které se Klokánky z rozhodnutí státu staraly. Stát prý peníze posílá pozdě.

Stát se v posledních měsících snaží činnost Klokánků omezit. Přijímá prý mnohem více dětí než na kolik má kapacity. Děti v zařízeních navíc zůstávají dlouho, ačkoliv původně byla zřízena jen pro krátkodobou rychlou pomoc pro děti v nouzi, než se vyřeší jejich rodinná situace, případně se pro ně nenajde jiná péče.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už dříve řekla, že FOD se do špatné situace dostal svým špatným hospodařením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám