Hlavní obsah

Vodu v Dejvicích lidé mohou znovu pít. Podobnou epidemii Česko nezažilo desítky let

Praha
Aktualizováno

Voda v pražských Dejvicích a Bubenči je již podle rozborů nezávadná, a je proto možné ji opět pít. Na jednání pražského magistrátu to ve čtvrtek odpoledne oznámila hygienička hlavního města Zdeňka Jágrová. Oficiálně hygienici tuto skutečnost potvrdili ke čtvrteční 16. hodině.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lidé v Dejvicích a Bubenči si museli chodit pro pitnou vodu k cisternám.

Článek

„Řeknu vám úplně aktuální pozitivní zprávu, že všechny výsledky vyšetření, které se prováděly na pitné vodě, jsou negativní a v průběhu několika málo desítek minut bude voda oficiálně označena za pitnou," řekla na zastupitelstvu ve čtvrtek krátce před čtvrtou odpoledne Jágrová. Posléze se informace o ukončení mimořádného opatření objevila i na stránkách pražské hygienické stanice.

Kolem 32 000 obyvatel šesté městské části bylo bez pitné vody od víkendu, kdy rozbory potvrdily, že obsahuje fekální bakterie. Ty způsobily řadě lidí zažívací obtíže.

Hygienici evidovali minimálně 460 nemocných a přiznávají, že podobnou epidemii Česká republika nezažila od 70. let minulého století. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) oznámily, že lidé budou mít nárok na odškodnění 5000 korun. V případě, že byli hospitalizováni, půjde o vyšší částku.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči vozí balenou vodu do pražských Dejvic, seniorům ji rozváží policieVideo: Novinky

O zásobování obyvatel postižených lokalit se staralo šest desítek cisteren. PVK ve středu nalezla i starou přípojku, skrze niž došlo ke kontaminaci vodovodu. Hodlá ji zaslepit, k čemuž však potřebuje povolení báňského úřadu, neboť inkriminované potrubí leží v hloubce více než šesti metrů pod povrchem.

Radnice Prahy 6 oznámila, že kvůli znečištění vodovodu podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám