Hlavní obsah

Zeman odmítl jmenovat profesory i po schůzce s Chládkem a rektory

Novinky, zpe, val
Praha
Aktualizováno

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a dva rektoři se ve čtvrtek odpoledne sešli s hlavou státu Milošem Zemanem kvůli jeho nevoli jmenovat tři profesory. Cílem bylo přesvědčit prezidenta, aby svůj názor změnil. To se ale podle očekávání nestalo a Zeman rektorům předal zhruba jednostránkové dokumenty s údaji, kvůli kterým jmenování odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Chládek uvedl, že podle ministerstva školství není žádný odborný důvod, aby trojice profesorů nebyla jmenována. „Pan prezident to uznal, ale zároveň konstatoval, že má argumenty morálního charakteru, které podrobně rozebral,“ řekl ministr.

Zemanovi vadí minulost dvou z dosavadních docentů Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Prezident už ve čtvrtek dopoledne avizoval, že má v plánu ministrovi školství a oběma rektorům ukázat tajné materiály. „Týkají se spolupráce se Státní bezpečností, respektive spolupráce s represivními složkami minulého režimu,“ sdělil prezident.

„V případě pana docenta Eichlera z Vysoké školy ekonomické to je, že působil ve službách československé lidové armády,“ informoval rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima s tím, že Eichler má negativní lustrační osvědčení. Ohledně Ošťádala dostal Zima zhruba jednostránkový dokument s informacemi o Ošťádalově kontaktech s StB.

Zeman názor na profesory nezměnil, Chládkovi a rektorům předá tajné materiályVideo: Novinky

U dalšího z docentů Jiřího Fajta má Zeman problém se situací kolem Národní galerie, v jejímž čele Fajt stojí. Ta prý chtěla po bance, která ji sponzoruje, příspěvek na platy zaměstnanců včetně odměny ředitele. Fajt nařčení popřel.

„Představte si, že byste prohlásil, že nejste spokojen se svým platem a že požádáte komerční banku, aby vám formou donátorského daru věnovala milión korun ročně na dovýšení základního platu. Co si myslíte, že by s vámi ta banka udělala? Jistě si dovedete odpovědět sám,“ řekl Zeman jednomu z novinářů.

O jmenování se bude dál jednat

„Je to pro nás zklamání, musíme se poradit, co dál,“ sdělila rektorka VŠE Hana Machková. Rektoři proto Zemana požádali, aby jim celé vyjádření o nejmenování profesorů poskytl písemně.

Zeman také otevřel debatu, zda by v budoucnu profesory neměl jmenovat někdo jiný než hlava státu, a to například předseda senátu či ministr školství. O tom se bude podle Chládka debatovat v následujících dnech v rámci projednávání zákona o vysokých školách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám